Apple: «Πράσινο» στη χρήση εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών στην Ε.Ε

Η ανακοίνωση της Πέμπτης έρχεται καθώς η εταιρεία καλείται να συμμορφωθεί με τους επερχόμενους ευρωπαϊκούς κανόνες.
via Associated Press

Η Apple θα επιτρέψει τη χρήση εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών στις συσκευές της που αγοράζονται στην Ε.Ε. από τον Μάρτιο. Επί του παρόντος, οποιοσδήποτε διαθέτει συσκευή όπως iPhone ή iPad μπορεί να κατεβάζει εφαρμογές μόνο από το App Store της ίδιας της εταιρείας.

Η ανακοίνωση της Apple την Πέμπτη έρχεται καθώς η εταιρεία κινείται για να συμμορφωθεί με τους επερχόμενους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που αποσκοπούν στο να δώσουν στους καταναλωτές την επιλογή να χρησιμοποιούν εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών.

Η αναθεώρηση, που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Μαρτίου, θα περιλαμβάνει παραχωρήσεις που η Apple είχε προηγουμένως αρνηθεί να κάνει στο app store της, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των τελών που εισπράττει από τους προγραμματιστές στην Ευρώπη.

Η Apple υποστήριζε ανέκαθεν ότι οι κανόνες της προστατεύουν την ασφάλεια των χρηστών. Όμως κατηγορήθηκε για τη δημιουργία μονοπωλίου, δίνοντας στους πελάτες και τους προγραμματιστές καμία άλλη επιλογή από το να περάσουν από τα δικά της κανάλια, χρεώνοντας τους προγραμματιστές προμήθεια έως και 30%. Αυτό σήμαινε ότι οι προγραμματιστές που είτε δεν πληρούσαν τα πρότυπα της Apple για την παρουσία τους στο App Store, είτε δεν επιθυμούσαν να πληρώσουν τα τέλη, αποκλείονταν από τα εκατομμύρια των χρηστών που χρησιμοποιούν συσκευές της Apple.

Η Epic, η κατασκευάστρια εταιρεία του Fortnite, απέσυρε ως γνωστόν το επιτυχημένο παιχνίδι της από το App Store αφού διαφώνησε με τις πολιτικές της Apple. Δεν είναι διαθέσιμο στο App Store από το 2020, αν και είναι δυνατό να το παίξετε μέσω του διαδικτύου.

Θεωρητικά αυτή η κίνηση θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι χρήστες iPhone στην Ευρώπη θα μπορούσαν να επαναφέρουν την εφαρμογή Fortnite μέσω μιας διαφορετικής αγοράς εφαρμογών.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς τίθεται σε ισχύ η πράξη της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές. Στόχος του νέου νόμου είναι να ρυθμίσει τις μεγαλύτερες εταιρείες που ελέγχουν υπηρεσίες όπως οι μηχανές αναζήτησης και τα καταστήματα εφαρμογών, ώστε η αγορά να γίνει πιο δίκαιη για πιο μικρές επιχειρήσεις.

Η Apple δήλωσε επίσης ότι θα ανοίξει περαιτέρω την επιλογή του προγράμματος περιήγησης, έτσι ώστε οι χρήστες της εντός ΕΕ να μπορούν να επιλέξουν να μην χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησης Safari της εταιρείας από την πρώτη κιόλας φορά που θα το ανοίξουν.

Προειδοποίησε όμως ότι ενώ θέτει υψηλά πρότυπα για όλες τις νέες εναλλακτικές εφαρμογές και καταστήματα, πιστεύει ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους ασφαλείας για τους πελάτες της και θα αυξήσει τον κίνδυνο να εκτεθούν σε κακόβουλο λογισμικό και απάτες που κρύβονται μέσα σε εφαρμογές από τρίτα μέρη.

«Οι αλλαγές που ανακοινώνουμε σήμερα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του νόμου για τις ψηφιακές αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην προστασία των χρηστών της Ε.Ε από τις αναπόφευκτες αυξημένες απειλές για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια που επιφέρει αυτός ο κανονισμός», δήλωσε η Apple.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός πωλεί προϊόντα υψηλής τιμής, με την υπόσχεση ότι προσφέρουν ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.

Οι εφαρμογές Android μπορούν ήδη να προέρχονται από μια μεγαλύτερη ποικιλία καταστημάτων. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα, το κακόβουλο λογισμικό είναι πολύ πιο συχνό στις συσκευές Android από ό,τι στις συσκευές της Apple.