ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/12/2018 13:23 EET

Απτόητος ο Ζάεφ: Είμαστε «μακεδόνες», μιλάμε «μακεδονικά», κανείς δεν θα το αρνηθεί ξανά

Νέες δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού

Eurokinissi

Συνεχίζει απτόητος τις εμπρηστικές δηλώσεις περί «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ- παρά τον θόρυβο που προκάλεσαν, ως προς το αν τηρείται η συμφωνία των Πρεσπών, οι προηγούμενες δηλώσεις του περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως οι επίμαχες δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση, μεταξύ άλλων, και του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση των Σκοπίων να προβεί σε απόπειρες «μαζέματος», με διευκρινίσεις και ισχυρισμούς περί «παρερμηνείας». 

Ωστόσο, σε νέα ομιλία του στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων, ο σκοπιανός πρωθυπουργός είπε πως «είμαστε ”μακεδόνες” και μιλάμε ”μακεδονικά” και κανείς δεν θα μας αμφισβητήσει ξανά. Την ίδια στιγμή πρέπει να αναρωτηθούμε, τι θα αφήσουμε στα παιδιά»- ανεβάζοντας μάλιστα και σχετικό βίντεο στον λογαριασμό του στο Facebook.

 

 

O σκοπιανός πρωθυπουργός επέμεινε πως «Βόρειοι Μακεδόνες δεν θα είστε ούτε εσείς ούτε τα παιδιά σας», προσθέτοντας πως δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς για το θέμα της ταυτότητας, καθώς αναγνωρίζεται, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα, η «μακεδονική» γλώσσα και ο αυτοπροσδιορισμός. «Η “μακεδονική” ταυτότητα και η “μακεδονική” γλώσσα προστατεύονται όσο ποτέ άλλοτε» συμπλήρωσε ο Ζάεφ, ο οποίος, ως προς το «Βόρεια Μακεδονία», ισχυρίστηκε πως είναι απλά γεωγραφικός προσδιορισμός.

Καμμένος: Έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της συμφωνίας

«Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης ”συμφωνίας των Πρεσπών”» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. 

«Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο» πρόσθεσε.