Η HuffPost σε 5 ξεχωριστά ταβερνεία της Αθήνας

Η ελληνική παραδοσιακή ταβέρνα έχει μια ιστορία που κρατάει πάνω από 2.500 χρόνια. Ξεκινώντας από τα καπηλειά της αρχαίας Ελλάδας και περνώντας από τα «μαγέρικα» του Βυζαντίου, τις οθωμανικές «λοκάντες» και τα ρεμπέτικα στέκια των προσφύγων της Μικράς Ασίας, η ταβέρνα παρέμεινε αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής του Έλληνα έως τις ημέρες μας.

Πέντε ιδιοκτήτες αθηναϊκών ταβερνείων μίλησαν στη HuffPost Greece για το μυστικό της επιτυχίας τους και πρότειναν τα αγαπημένα πιάτα των καταλόγων τους

Άμα Λάχει της Νεφέλης

Αν και η συγκεκριμένη παραδοσιακή ταβέρνα βρίσκεται στην καρδιά των Εξαρχείων από το 1978, τελεί υπό νέα διεύθυνση από το 2014, μεσούσης της κρίσης. Οι Αλέξανδρος Παπαδόπουλος και Γιάννης Σεβαστόπουλος, με εμπειρία πολλών ετών στον χώρο της εστίασης, έδωσαν νέα πνοή στο χώρο ξεκινώντας από τα θεμέλια και φτάνοντας στον ακρογωνιαίο λίθο. Το παραδοσιακό Άμα Λάχει, μετατράπηκε σε Άμα Λάχει της Νεφέλης.

Άλλαξε ριζικά ο χώρος, το μενού, το προσωπικό και όλη η φιλοσοφία. «Καταφέραμε να πετύχυμε μέσα στην κρίση, προσφέροντας δουλειά σε 35 ανθρώπους», λέει στη HuffPost Greece o Αλέξανδρος Παπαδόπουλος. «Δώσαμε ξανά πνοή στο χώρο» συνεχίζει και μας προτείνει να δοκιμάσουμε από τα τυριά του τη σφέλλα Μεσσηνίας με καρύδια και μαυροσούσαμο, Χυλοπιτάκι με ραγού και χωριάτικο λουκάνικο, καθώς και σαγανάκι με καβουρμά Ξάνθης,

Εξηγεί ότι έχει καθημερινά έχει πελάτες από κάθε γωνιά της Αττικής και δουλεύει και χειμώνα, αλλά και καλοκαίρι, λόγω της αυλής που διαθέτει το μαγαζί. Προσπάθησαν να κάνουν τη ταβέρνα τους, όχι μόνο χώρο εστίασης, αλλά και χώρο τέχνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ξεχωριστό που διαθέτει το μαγαζι τους είναι το σερβίρισμα πολύ καλώ πρώτων υλών, χωρίς τη διάθεση να πάρουν τα χρήματα του πελάτη. Στόχος τους είναι να περάσουν όλοι όμορφα.

Πού θα το βρείτε:

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια

Τηλ: 21 0384 5978

Facebook: ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ

Μίστερ Λουκιδέλης

Την ώρα που κατάφερα να έρθω σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού Μιχάλη Λουκιδέλη, μου ανέφερε ότι σέρβιρε το Γρηγόρη Αρναούτογλου και τον Δημήτρη Ουγγαρέζο.

Λειτουργώντας ως παραδοσιακή ταβέρνα από το 1939, ο υπόγειος αυτός χώρος υπόσχεται ξεχωριστό φαγητό, βαρελίσιο κρασί και πολύ χορό.

Ο ιδιοκτήτης προτείνει σαλιγκάρια, αμελέτητα και τυρόπιτα Μυκόνου, συνοδευμένα με ροζέ κρασί. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που κάνει το μαγαζί του ξεχωριστό είναι η ατμόσφαιρα και τα παλιά ταξιδιάρικα τραγούδια.

Πού θα το βρείτε:

Γεωργίου Παπανδρέου 79, Νέα Φιλαδέλφεια

Τηλ: 21 0251 0659

Facebook:ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΙΣΤΕΡ ΛΟΥΚΙΔΕΛΗΣ

Ταβερνα ο Σπανός

Εδώ και 38 χρόνια ο ιδιοκτήτης του ταβερνείου, Δημήτρης Σπανός, φροντίζει να μη σταματήσει η παράδοση του καλού φαγητού.

Μιλώντας στη HuffPost Greece, εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια η πελατεία του έχει αλλάξει, λόγω των online κρατήσεων, που καθημερινά γίνονται όλο και περισσότερες. Έτσι, τον επισκέπτονται από όλα τα μέρη της Αθήνας.

Προτείνει κοκορέτσι, παιδάκια και σαλιγκάρια (κάτι που μας εκπλήσσει). Μας προτείνει να τα συνοδεύσουμε με ροζέ κρασί και λευκό το καλοκαίρι, μιας και διαθέτει και αυλή.

Το ξεχωριστό για αυτόν είναι ότι έχει επιλογές για όλα τα γούστα των πελατών.

Πού θα το βρείτε

Αρ. Οικονόμου 12, Κάτω Πατήσια

Τηλ: 21 0832 7381

Facebook: Οικογενειακή Ταβέρνα ο Σπανός

Από τις πιο ιστορικές ταβέρνες στο Κουκάκι, καθώς λειτουργεί από το 1908, ο Κούβελος συγκαταλέγεται σε εκείνες τις γευστικές στάσεις που πρέπει να πραγματοποιήσετε στην περιοχή.

Οι υπεύθυνοι του μαγαζιού μας πρότειναν μοσχάρι κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια, Κουρκουμπίνες Καρύστου και κατσικάκι γάλακτος στη γάστρα.

Το ξεχωριστό του μαγαζιού είναι ότι θυμίζει γειτονιά της παλιάς καλής Αθήνας τόσο στον εσωτερικό χώρο όσο και στην αυλή με το χαλίκι και τα δεντράκια– με οικογενειακή ατμόσφαιρα, στο οποίο θα δοκιμάσετε τις νόστιμες προτάσεις της ελληνικής κουζίνας.

Πού θα το βρείτε:

Γεν. Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι

Τηλ. 211 4052418

Facebook: Κούβελος


Λαδόκολλα

Τα οχτώ-πλέον-μαγαζιά των αδερφών Απόστολου και Νίκου Φώτη υπόσχονται τον καλύτερο μεζέ, όχι στο πιάτο τους αλλά στη λαδόκολλά τους.

Σερβιρισμένα σε στρογγυλές λαδόκολλες που μοιάζουν με πιατάκια, προτείνουν μπιφτέκια, που όπως λένε φημίζονται για τον κιμά τους, κι ποικιλία κρεατικών. Μας δελεάζουν να δοκιμάσουμε κόκκινο ημίγλυκο κρασί και να απολαύσουμε την παραδοσιακή διακόσμησή τους. Βρίσκονται παντού.

Η ιδιαιτερότητα με τη λαδόκολλα αντί πιάτου εξηγούν πως αρέσει στον κόσμο και αυτός είναι ο λόγος που τους προτιμούν. Δηλώνουν ευχαριστημένοι στα χρόνια της κρίσης

Πού θα τα βρείτε:

Λαδόκολλα Καλιθέας 1 Αγίων Πάντων και Δοιράνης
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 9561659

Λαδόκολλα Καλιθέας 2 Λεωφ. Θησέως 243
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 9530370

Λαδόκολλα Χαϊδαρίου Καραϊσκάκη 9-Παλατάκι

Λαδόκολλα Περιστερίου Παρασκευοπούλου 42-Μπουρνάζι

Λαδόκολλα Καισαριανής Υμηττού 46

Λαδόκολλα Δάφνης Παπαναστασίου Αλεξ. 8 – Πλ. Καλογήρων
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 970200

Λαδόκολλα Πειραιά Λόφος Προφήτη Ηλία
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 4122336

Λαδόκολλα Ν. Φιλαδέλφειας Δεκελίας 4
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 2525530

Website: http://ladokola.eu/

Facebook: ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

Instagram: ladokolla