«Αριστοτέλης»: Το ελληνικό graphic novel για τη ζωή του εμβληματικού φιλοσόφου πέρασε τα σύνορα

Μια ιστορία με ιδιαίτερη έμφαση και στην ανθρώπινη πλευρά του Σταγειρίτη (αυτός ο αδύνατος, με κοντά μαλλιά, με μικρά μάτια και λεπτά άκρα) τις αδυναμίες, τις απειλές, τις αυτοεξορίες και τις περιπέτειες του.

Το graphic novel «Αριστοτέλης» (εκδόσεις Ίκαρος, 2022) των Τάσου Αποστολίδη και Αλέκου Παπαδάτου, πέρασε στους έξι μήνες κυκλοφορίας του τα σύνορα της Ελλάδας.

Εκδόθηκε ήδη στα γαλλικά από τους Dargaud (εκδότες του Αστερίξ), μεταφράζεται και θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2023 στα αγγλικά (Europecomics), γερμανικά (Carlsen), κινεζικά (Guomai Culture), τουρκικά (Kara Karga), πορτογαλικά (Gradiva), ισπανικά και κορεάτικα.

Πρόκειται για ένα μυθιστορηματικό εικονογραφήγημα 224 έγχρωμων σελίδων που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Αριστοτέλη, ο οποίος ασκεί μια συνεχή επίδραση στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης εδώ και 24 αιώνες, παραμένοντας και σήμερα ένας απόλυτα επίκαιρος στοχαστής.

Έμπειροι χειριστές της μυθοπλασίας, οι δημιουργοί, τοποθετούν τον Αριστοτέλη στον τόπο και στον χρόνο, παρουσιάζοντας με ιστορική πιστότητα τα σημαντικότερα γεγονότα που ξετυλίχτηκαν παράλληλα με τη ζωή του μεγάλου φιλοσόφου, καθώς και τα μέρη όπου έδρασε και δημιούργησε το αξεπέραστο έργο του.

Το έργο χαρακτηρίστηκε ως «Εισαγωγή στον Αριστοτέλη» με εκλαϊκευμένη μορφή, καθημερινούς διαλόγους και χιούμορ, ώστε ο αναγνώστης να γίνεται κοινωνός, σε ένα πρώτο επίπεδο γνωριμίας των βασικών εννοιών στους τομείς της Λογικής, της Φύσης, της Ηθικής και Πολιτικής φιλοσοφίας.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στην ανθρώπινη πλευρά του Σταγειρίτη (αυτός ο αδύνατος, με κοντά μαλλιά, με μικρά μάτια και λεπτά άκρα) με τις αδυναμίες, τις απειλές, τις αυτοεξορίες και τις περιπέτειες που είχε ως Μακεδόνας μέτοικος στην Αθήνα, φιλοδοξούσε να κατανοήσει τον κόσμο και μετά να τον διδάξει, με στόχο να καθοδηγήσει την ανθρώπινη ευφυΐα προς τη γνώση και τις δίκαιες πράξεις.

Η παραστατικότητα των εικόνων, με τις χαρακτηριστικές εκφράσεις των 50 και πλέον χαρακτήρων, με την πιστή απεικόνιση κτιρίων, ενδυμασιών, χρηστικών αντικειμένων, έκαναν πιο γλαφυρή την περιγραφή της καθημερινότητας των πόλεων, αποδίδουν την ατμόσφαιρα της εποχής, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις προθέσεις του κειμένου και καθιστώντας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την ανάγνωση.

Δημοφιλή