Αρκάς: Μας κλείνει το μάτι «Από απόσταση» στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Εκθεση με 42 προσεγμένες αναπαραγωγές έργων του κομίστα.
Σκίτσο του Αρκά για τον κορονοϊό
Σκίτσο του Αρκά για τον κορονοϊό
Ελληνογερμανική Αγωγή

Μπορεί να έχει επιλέξει να είναι αφανής γιατί είναι από την φύση του αντιστάρ. Ομως ο Αρκάς - γιατί περί αυτού ο λόγος - μέσα από τα καρέ (που ακούραστα και με εντυπωσιακή συνέπεια, όλα αυτά τα χρόνια ζωγραφίζει) υπάρχει σαν ένας πανταχού παρών παρατηρητής και τα πάντα πληρών σχολιαστής των θεατών και αθεάτων της καθημερινότητά μας.

Ηταν, δυνατόν, λοιπόν, η πρωτόγνωρη συνθήκη του κορονοϊού - κι όλα όλα συνεπάγεται - να ξεφύγει από το μικροσκόπιό του; Με τα σκίτσα του γι′ αυτή την νέα πραγματικότητα, ο Αρκάς, γίνεται ατύπως, με εργαλείο το χιούμορ του, ένα μέσο κριτικής και αναστοχασμού, αλλά κι αποκαθήλωσης από αδιεξοδικές καταστάσεις, καθώς αντικατοπτρίζει στα έργα του τον κρυμμένο μας εαυτό, πίσω από την αυλαία της παράστασης.

Κάπως έτσι η η ιστορικός τέχνης και θεωρίας του πολιτισμού (ΕΚΠΑ) κ. Αθηνά Σχινά αναλύει την κατάθεση του ευφάνταστου και πολυδιάστατου κομίστα για την πανδημία όπως πραγματοποιείται μέσα από με 42 προσεγμένες αναπαραγωγές έργων του στην Ελληνογερμανική Αγωγή, ένα σχολείο με ιδιαίτερη παράδοση στα πολιτιστικά και εικαστικά μας πράγματα. Η έκθεση που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 22 Απριλίου διαδικτυακά, θα διαρκέσει ως τις 22/5 σε επιμέλεια της κ. Σχινά. Κι ο τίτλος της; Μα φυσικά, «Από απόσταση»!

Σκίτσο του Αρκά για τον κορονοϊό
Σκίτσο του Αρκά για τον κορονοϊό
Ελληνογερμανική Αγωγή

Έναν χρόνο τώρα από απόσταση οι χαρακτήρες του Αρκά ξορκίζουν το κακό με «σκεπτόμενο» χιούμορ, μας εκπαιδεύουν στη νέα πραγματικότητα, μας μαλώνουν, όταν δεν τηρούμε τα μέτρα, μας θυμίζουν να χαμογελάμε κι ας είναι πίσω από τις μάσκες. Μας κάνουν να γελάμε και να βρίσκουμε ξανά αισιοδοξία και δύναμη. Έναν χρόνο τώρα από απόσταση ο Αρκάς μας συντροφεύει στα δύσκολα.

«Από απόσταση», λοιπόν, είναι ο τίτλος της νέας ξεχωριστής εικαστικής έκθεσης σκίτσων του Αρκά. Οι προαναφερθείσες 42 προσεγμένες αναπαραγωγές έργων του διαμορφώθηκαν κι εκτυπώθηκαν αρχικά ως κόμικς από τον δημιουργό τους, κατά το διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων (2020-2021), με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Σκίτσο του Αρκά για τον κορονοϊό
Σκίτσο του Αρκά για τον κορονοϊό
Ελληνογερμανική Αγωγή

Τον τελευταίο χρόνο βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειες αυτής της πανδημίας, γεγονός που άλλαξε καθοριστικά τον τρόπο της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Ανησυχίες κι εκνευρισμοί, οδυνηρές απώλειες και αποστασιοποιήσεις, πρωτόκολλα κι αντιδράσεις, μαζί με περιορισμούς και στερήσεις, φόβους κι ελπίδες, νοσταλγίες αλλά κι ευτράπελα ήταν όσα γνωρίσαμε, τα οποία δεν θα μπορούσαν ασφαλώς να αφήσουν ασυγκίνητο τον Αρκά, έναν σκιτσογράφο με τόσο καυστικό χιούμορ. Έναν ευφάνταστο και πολυδιάστατο κομίστα, που εδώ και σαράντα χρόνια μας συνοδεύει καθημερινά σχολιάζοντας με ευφυία κι αυτοκριτική διάθεση, με καυστικότητα κι άλλοτε με ειρωνεία, πολλές από τις συνήθειες και τα απρόβλεπτα, τις αινιγματικές ή αμήχανες συμπεριφορές και παραδοξότητές μας, μέσα πάντα από το μοναδικό του χιούμορ.

Η έκθεση φιλοξενείται από τις 22/4 έως και τις 22/5 στους διαδικτυακούς τόπους https://www.ea.gr/arkas/ και www.ea.gr/arkas/katalogos

Διάρκεια της έκθεσης: 22/04/2021 – 22/05/2021

Δημοφιλή