ΕΙΔΗΣΕΙΣ
08/06/2016 13:26 EEST | Updated 08/06/2016 13:27 EEST

Σπάνιο υλικό για τα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού και υλικό από το αρχείο του ΚΚΕ σε δύο νέες ιστοσελίδες

Keystone-France via Getty Images
GREECE - JUNE 26: During their investigations, Members of the Commission of the Greek investigation from the UN meet a group of resistance fighters, trenched in Kastanifiton, carrying out traditional dances. (Photo by Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)

Η ΚΕ του ΚΚΕ πρόκειται σύντομα να αναρτήσει στο διαδίκτυο δύο νέες ιστοσελίδες. Η μία είναι η ιστοσελίδα προσφορών στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ (η ηλεκτρονική διεύθυνση θα είναι http://arxeio.kke.gr) και η δεύτερη ιστοσελίδα θα είναι αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την Ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (η ηλεκτρονική διεύθυνση θα είναι http://dse.kke.gr). Και οι δύο ιστοσελίδες θα είναι διαθέσιμες από την Κυριακή 12 Ιουνίου.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας για τα 70 χρόνια του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» θα εμπλουτίζεται στην πορεία με νέα υλικά. Το αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ και μεγάλο κομμάτι αυτού έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας. Παρουσιάζονται ενδιαφέροντα υλικά από τις μάχες στα χαρακώματα, τις δημοκρατικές συνελεύσεις, την ιδεολογική και στρατιωτική εκπαίδευση. Στιγμές από την καθημερινότητα της ζωής στο βουνό την ώρα της ανάπαυλας. Σπάνια ντοκουμέντα με διαταγές, προσωπικές μαρτυρίες και γράμματα μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Επιπλέον δημοσιεύεται σύγχρονο υλικό από μνημεία για το ΔΣΕ, αφιερώματα, εκδηλώσεις.

«Η ΚΕ του ΚΚΕ, ολόκληρο το Κόμμα και η ΚΝΕ, τιμάμε φέτος τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Οι πολιτικές - ιστορικές εκδηλώσεις που ήδη πραγματοποιούνται από άκρη σε άκρη της χώρας, είναι ενταγμένες στον εορτασμό για την συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΚΚΕ» επισημαίνεται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο του κόμματος,ενώ τονίζεται ότι «η δημιουργία του νέου ιστότοπου, έρχεται να συμβάλει σε όλη αυτή τη μεγάλη δραστηριότητα. Επιδιώκει επίσης, να φωτίσει πτυχές της ηρωικής πάλης του ΔΣΕ. και να συμβάλει στη διάδοση της ιστορικής αλήθειας, των πολιτικών διδαγμάτων,προκειμένου οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν τον τιτάνιο αγώνα του».

Ιστοσελίδα προσφορών στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Ιστοσελίδα προσφορών στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ θα ξεκινήσει τη λειτουργία της παρουσιάζοντας πρόσφατες και παλιότερες προσφορές στο ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ και θα συνεχίσει με νέες προσκτήσεις.

Σκοπός της ιστοσελίδας είναι ο παραπέρα εμπλουτισμός του ιστορικού αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ, η διάδοση του ιστορικού υλικού, ως στοιχείο της γνωριμίας με την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, που πλησιάζει τον ένα αιώνα δράσης. Υλικά από τις προσφορές θα δημοσιεύονται τακτικά στην ιστοσελίδα.

Στην αρχική σελίδα του ιστότοπου εμφανίζονται μερικά από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα του Αρχείου του ΚΚΕ από προσφορές, μεμονωμένα υλικά και συλλογές που προτείνονται στον επισκέπτη, αλλά και ειδικά εκθέματα, θεματικά ή επετειακά, που αποτελούν δημιουργικές συνθέσεις των υλικών.

Κάποια από αυτά τα εκθέματα παρουσιάστηκαν και σε φυσικές εκθέσεις, στο πλαίσιο του εξελισσόμενου προγράμματος εκδηλώσεων, για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Από το μενού επιλογών στην κορυφή της σελίδας, δίνεται η δυνατότητα πλοήγησης σε όλα τα καταχωρημένα αρχειακά αντικείμενα, συλλογές και εκθέματα, καθώς και η αναζήτηση σε αυτά με σύνθετα κριτήρια.

«Το ΚΚΕ προσεγγίζει τον ένα αιώνα ζωής και δράσης. Στη μακρόχρονη αυτή πορεία έδρασε πρωτοπόρα για την προοπτική της εργατικής τάξης, το σοσιαλισμό, πρωτοστάτησε σε κορυφαίες στιγμές τις ταξικής πάλης. Ταυτόχρονα δέχτηκε σκληρές διώξεις. Από όλη αυτή την περίοδο είναι χιλιάδες τα τεκμήρια της δράσης του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος που μπορούν να συγκεντρωθούν, να εμπλουτίσουν την ιστορική γνώση, αλλά και να διαδοθούν στη νέα γενιά» επισημαίνει το σχετικό ενημερωτικό δελτίο του κόμματος.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί όποιον διαθέτει ντοκουμέντα, για τον εμπλουτισμό του Αρχείου, να προχωρήσει στην προσφορά τους στο ΚΚΕ, για την καλύτερη αξιοποίηση, προστασία από τη φθορά του χρόνου και την ανάδειξή τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post