Ας γνωρίσουμε τα 21 καλύτερα ελληνικά κρασιά για το 2021

Οπως αυτά επιλέχθηκαν από 50.000 μέλη του botilia.gr
John Kolesidis via Reuters

Τα 21 καλύτερα ελληνικά κρασιά του 2021 παρουσίασε το botilia.gr, μέσα από μια ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν 50.000 καταναλωτές, οινολόγοι και σομελιέ.

Οι προτιμήσεις μετρούνται από τις αγορές και τις βαθμολογήσεις των μελών των εκατοντάδων ελληνικών κρασιών που πέρασαν από το Botilia.gr τη χρονιά που πέρασε.

Στην κορυφή βρέθηκε το Cuvee Monsignori - Κτήμα Αργυρού από τη Σαντορίνη, το οποίο έχει διακριθεί και σε παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Tο ιδιαίτερο όνομά του δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς Monsignori έλεγαν στο νησί τα παλιά αμπέλια. Αυτά τα αυτόριζα, προ-φυλλοξηρικά και ηλικίας άνω των 200 ετών αμπέλια, από τον αρχαιότερο αμπελώνα της Σαντορίνης, της Επισκοπής, αποτελούν τη βάση του Cuvee Monsignori.

.
botilia
.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Bucephale - Kτήμα Λίγας. Παλιά κλήματα δίνουν τον πιο συμπυκνωμένο καρπό τους και έπειτα το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει για 18 μήνες σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και χωρίς καμία άλλη παρέμβαση, στα πλαίσια της ήπιας φυσικής οινοποίησης. Η περιορισμένη ποσότητα του αγοράζεται πριν καν εμφιαλωθεί και εξάγεται στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

.
botilia
.
.
botilia
.

Το Ξινόμαυρο Reserve - Κτήμα Άλφα έρχεται στην 3η θέση. Είναι ένα από τα λίγα ελληνικά κρασιά που «χτυπούν» κόκκινο με τις βαθμολογίες και τις διακρίσεις που πετυχαίνουν, τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας. Το αμπελοτόπι Μπάρμπα Γιάννης με παλιά, προ-φυλλοξηρικά κλήματα, φυτεμένα το 1919, δίνει το καλύτερο του φρούτο για ένα κρασί παγκόσμιας κλάσης.

Αναλυτικά η λίστα:

1. Cuvee Monsignori Κτήμα Αργύρου
2. Bucephale Κτήμα Λίγας
3. Ξινόμαυρο Reserve Κτήμα Άλφα
4. Φτέλος Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου
5. Le Roi des Montagnes Cuvee Κτήμα Παπαργυρίουα
6. Moschopolis 18 Οινοποιείο Μοσχόπολις
7. Δρυόπη Reserve Κτήμα Δρυόπη
8. Ελιά Βιδιανό Αμπελώνες Καραβιτάκη
9. Rilancio Sangiovese Κτήμα Καρυπίδη
10. Adagio Day Five Jima Winery
11. Γη και Ουρανός Αμπελώνες Θυμιόπουλου
12. Le Sang de la Pierre Οινοποιία Αϊβαλή
13. Ράμνιστα Κτήμα Κυρ Γιάννη
14. Moschopolis 24 Οινοποιείο Μοσχόπολις
15. Δάκρυ του Πεύκου Οινοποιείο Κεχρής
16. Rose de Xinomavro Αμπελώνες Θυμιόπουλου
17. L’ Esprit du Lac Κτήμα Κυρ Γιάννη
18. Amuse Rose Κτήμα Μουσών
19. Bold Αμπελώνες Καραβιτάκη
20. Νάουσα Κτήμα Κελεσίδη
21. F by Foivos Φοίβος Παπαστράτης