Ας γνωρίσουμε τους μικρούς θησαυρούς της Ευρώπης

Στόχος η διάδοση του θεσμού των συνεταιρισμών και η ανάπτυξη της συνεταιριστικής συνείδησης.
Προίοντα Π.Ο.Π.
HuffPost Greece
Προίοντα Π.Ο.Π.

Με μια επιτυχημένη εκδήλωση ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα το τριετές πρόγραμμα «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», το οποίο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την σφραγίδα «Enjoy it’s from Europe». Το πρόγραμμα αυτό μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα προϊόντα Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και Π.Γ.Ε. (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης) και να ενημερωθούμε για τους συνεταιρισμούς παραγωγών ανά την Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως στόχο τη διάδοση του θεσμού των συνεταιρισμών και την ανάπτυξη της συνεταιριστικής συνείδησης.

Ποιοί είναι όμως οι μικροί θησαυροί της Ελλάδας και πόσο σημαντικό είναι να έχουμε παρουσία μέσω του προγράμματος στην Ευρώπη;

Οι δικοί μας θησαυροί προέρχονται από 11 συνεταιρισμούς με 16 προϊόντα ιδιαίτερης αξίας, τα οποία έχουν διακριθεί για την παράδοση, την ποιότητα και την αυθεντικότητα τους. Τα προϊόντα αυτά είναι: φέτα Π.Ο.Π., γραβιέρα Π.Ο.Π. Κρήτης και Νάξου, ξινομυζήθρα Π.Ο.Π. Κρήτης, ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Μυλοποτάμου και Σητείας Λασιθίου Κρήτης, ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας, κορινθιακή σταφίδα Π.Ο.Π. Βόστιτσας, πατάτα Π.Γ.Ε. Νάξου, κρασί Ασύρτικο, φάβα και τοματάκι Π.Ο.Π. Σαντορίνης και κρασί Αγιωργίτικου Π.Ο.Π. Νεμέας.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κος Παύλος Σατολιάς, ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής των προϊόντων τιμά την ελληνική κληρονομιά και διαδίδει το μεράκι και τις διατροφικές αξίες των Ελλήνων σε όλη την Ευρώπη. Ο ίδιος τόνισε τα διατροφικά οφέλη που συνδέονται με το κάθε προϊόν και τη μοναδικότητα που προσφέρουν στα καθημερινά γεύματα.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχουν και άλλα προϊόντα τα οποία έχουν υψηλή διατροφική αξία και αναμένεται να πάρουν πιστοποιήσεις με τα σήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το όνομα των Ελλήνων παραγωγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία καταχώρησης αιτημάτων είναι αρκετά χρονοβόρα και διαρκεί 2 με 3 χρόνια. Σημαντικοί παράμετροι για την αποδοχή του προϊόντος είναι η ασφάλεια (απουσία αλλοιώσεων ή προσβολών από υπολείμματα) και οι ενδείξεις υγείας, δηλαδή πόσο ευεργετικές ιδιότητες έχει το εκάστοτε προϊόν για τον άνθρωπο.

Τα οφέλη Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.

Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. αντικατοπτρίζουν τις πολιτιστικές και παραδοσιακές πρακτικές συγκεκριμένων περιοχών, διατηρώντας την τοπική κληρονομιά και γνώση.

Διασφάλιση ποιότητας και γνησιότητας: Η προστασία που παρέχεται από τα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα διασφαλίζει τους καταναλωτές ότι το προϊόν που αγοράζουν είναι γνήσιο και συγκεκριμένου προτύπου, με βάση τη συγκεκριμένη γεωγραφική του προέλευση.

Προώθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης: Οι ετικέτες Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. μπορούν να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες και την αγροτική ανάπτυξη υποστηρίζοντας παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές και τονώνοντας τον τουρισμό.

Διαφοροποίηση αγοράς: Οι ετικέτες Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. δημιουργούν μοναδικές προτάσεις πώλησης για τους παραγωγούς, διαφοροποιώντας τα προϊόντα τους στην αγορά και παρέχοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Εμπιστοσύνη Καταναλωτή: Η επισήμανση των ετικετών Π.Ο.Π. & Π.Γ.Ε. επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές με βάση τη φήμη και την ποιότητα που συνδέονται με μια συγκεκριμένη περιοχή.