Υπάρχει μία γιορτή που τη γιορτάζουμε όλοι μαζί

Μία γιορτή για το βιβλίο που αξίζει την προσοχή σου
Μία γιορτή για το βιβλίο που αξίζει την προσοχή σου

Θυμάμαι ακόμα την χαρά που ένιωθα κάθε φορά που άνοιγα τα δώρα μου στις γιορτές. Ειδικά όταν μου έδιναν ένα τυλιγμένο βιβλίο και έσκιζα το περιτύλιγμα για να ανακαλύψω το περιεχόμενο του, αμέσως διάβαζα την πρώτη σελίδα λες και θα μου το έπαιρνε κάποιος. Το βιβλίο είναι τόσο απλό αλλά και συνάμα τόσο ιδιαίτερο δώρο που αξίζει να το αγαπάμε και να το γιορτάζουμε.

Πόσες φορές έχετε στιγματιστεί από μια ιστορία, μια φράση ή ακόμα και μια λέξη που έχετε διαβάσει σε ένα βιβλίο; Είναι εκείνη η στιγμή που ξαναδιαβάζετε τη γραμμή που σας έκανε εντύπωση για να σας μείνει ακόμα πιο έντονα στην μνήμη. Και κάθε στιγμή της ζωής σας, τα βιβλία που θα σας χαράξουν αυτές τις μνήμες είναι διαφορετικά. Άλλη θεματολογία, άλλο ύφος, άλλοι συγγραφείς θα σας μείνουν για πάντα στο ράφι της βιβλιοθήκης σας, αλλά και στο ράφι της προσωπικής σας μνήμης.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για ακόμα παραπάνω, το βιβλίο αποτελεί ορόσημο για τον καθένα μας και για αυτό του αξίζει και με το παραπάνω να γιορτάζεται και να τιμάται με θεσμούς που αναδεικνύουν τα νέα βιβλία και τις προσπάθειες νέων συγγραφέων. Ένας τέτοιος θεσμός είναι τα Public Book Awards. Ένας θεσμός που φέρνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τον αναγνώστη κοντά στο βιβλίο και αναδεικνύει τα αγαπημένα βιβλία του κοινού για την χρονιά που πέρασε.

Τα Βραβεία Βιβλίου δημιουργήθηκαν από τα Public για να δώσουν «βήμα» στο αναγνωστικό κοινό και να μπορέσει να επιβραβεύσει με τον τρόπο του τα αγαπημένα του βιβλία. Χωρίς τις ενδιάμεσες απόψεις κριτικών, αλλά μόνο με την αγνή και ανεπιτήδευτη γνώμη των αναγνωστών αναδεικνύονται τα καλύτερα βιβλία και οι καλύτεροι συγγραφείς για την χρονιά που μας πέρασε.

Έτσι αποκτούν βήμα έκφρασης και άποψης οι αναγνώστες, αλλά και οι εκδότες μαζί με τους συγγραφείς παίρνουν την προβολή και την ώθηση που χρειάζονται για να συνεχίσουν την προσπάθεια τους σε μια περίοδο που το βιβλίο και ο εκδοτικός οίκος περνάει δύσκολα. Μέσα από τα Public Book Awards οι αναγνώστες διαλέγουν μέχρι δέκα αγαπημένα τους βιβλία από τις διαθέσιμες κατηγορίες, ενώ ψηφίζουν και για το αγαπημένο του ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο. Ο κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα μιας και μόνο ψήφου ανά κατηγορία και μπορεί να ψηφίσει σε μια ή περισσότερες κατηγορίες. Οι κατηγορίες είναι: Ελληνικό Μυθιστόρημα, Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα, Ελληνικό non-fiction (δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία, μαρτυρία, πολιτική, οικονομία), Σύγχρονη Ελληνική ποίηση, Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία, Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία, Ευ ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αυτοβελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου), Έκπληξη: Ο ήρωας που θα σου μείνει αξέχαστος και το Ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο. Επίσης θα υπάρχουν ειδικά βραβεία τα οποία θα απονεμηθούν.

Μέσα από αυτόν τον θεσμό αναδεικνύεται το πάθος για το βιβλίο και το τοποθετεί ακόμα πιο ψηλά στην συνείδηση όσων το λατρεύουν αλλά και όσων δεν το έχουν στις πρώτες τους επιλογές. Είναι άλλωστε μοναδικό να μοιράζεσαι το πάθος σου και το χόμπι σου με άλλους ανθρώπους και ειδικότερα όταν μιλάμε για ένα μέσο που προσφέρει τόσα στο πνεύμα του κάθε ανθρώπου και δημιουργεί αναμνήσεις μόνο μέσα από τις σελίδες και τις λέξεις του. Τα βραβεία βιβλίου Public είναι μια γιορτή την οποία γιορτάζουμε όλοι μαζί και μοιραζόμαστε το κοινό μας πάθος για το βιβλίο.