Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει σε ταμεία, συντάξεις και ασφάλιση

Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει σε ταμεία, συντάξεις και ασφάλιση
Sooc

Με το ασφαλιστικό να δείχνει να εισέρχεται στην τελική ευθεία, η κυβέρνηση προσβλέπει σε ψήφιση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος έχει υποστηρίξει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα προστατευθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό και ότι η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό δεν θα προέλθει από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, αλλά από τον εξορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος, ωστόσο έντονη είναι η φημολογία περί επερχόμενων κρυφών περικοπών και στα αναδρομικά των επικουρικών. Επίσης, οι δανειστές φέρονται να ζητούν νέο «μαχαίρι» σε συντάξεις, με μεγάλες μειώσεις, απορρίπτοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για κάλυψη του κενού στο Ασφαλιστικό μόνο από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, η «Καθημερινή» δημοσιεύει λίστα με 10 σημεία σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο Ασφαλιστικό.

Αύξηση εισφορών: Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, για τα επόμενα 3 χρόνια οι εργοδοτικές εισφορές της κύριας ασφάλισης θα αυξηθούν κατά μία μονάδα. Για τις επικουρικές, το σχέδιο προβλέπει αύξηση εισφορών κατά 0,5 μονάδα για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους.

Επανυπολογισμός ήδη καταβαλλομένων συντάξεων: Το σχέδιο φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί ή παραπεμφθεί στο μέλλον, με στόχο την αιτιολόγηση των παλαιών συντάξεων.

Σχετικά με τα περί μείωσης των κύριων συντάξεων: Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν θα προχωρήσει σε περικοπή κύριων συντάξεων. Ωστόσο αναζητούνται 700 εκατ. και εάν οι περικοπές τελικά δεν αποφευχθούν αναμένεται να επιβαρύνουν κυρίως τους ήδη συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ και του Δημοσίου. Οι 260.000 συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που εισπράττουν 220 ευρώ ως έξτρα κρατική παροχή κινδυνεύουν με μειώσεις 5-6% ενώ σε ζώνη «υψηλού κινδύνου» βρίσκονται και οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ-τραπεζών.

Περί μειώσεων κύριων συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους: Πυρήνας του νέου συστήματος είναι αυτός στον νόμο 3863 (Λοβέρδου -Κουτρουμάνη). Θα εφαρμοστεί με δυσμενέστερους όρους. Η σύνταξη θα αποτελεί άθροισμα εθνικής και αναλογικής. Η εθνική θα είναι γύρω στα 384 ευρώ, θα δίνεται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης, θα χρηματοδοτείται και θα είναι εγγυημένη από το κράτος. Η κυβέρνηση επιδιώκει καταβολή της χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Το αναλογικό μέρος θα υπολογίζεται βάσει συντάξιμων αποδοχών και ποσοστού αναπλήρωσης.

Περί μείωσης επικουρικών: Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις από 2% έως 30% που θα επιβληθούν στο ποσό που ήταν το 2010.

Εφάπαξ: Αναμένεται μείωση 10% βάσει νέου συντελεστή υπολογισμού.

Μέρισμα Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων: Αναμένεται να κοπεί ως και 30%.

ΕΚΑΣ: Θα καταργηθεί σταδιακά ως το 2019. Ήδη για το 2016 προβλέπεται μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 224 εκατ. ευρώ.

Πόσα θα είναι τα ταμεία: Θα υπάρχει ένας φορέας κύριων συντάξεων, στον οποίο θα ενταχθούν αρχικά ως ξεχωριστές διευθύνσεις όλοι οι κλάδοι κύριας ασφάλισης μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ναυτικών. Ξεχωριστός φορέας αναμένεται να διατηρηθεί το ΕΤΕΑ. Η πλήρης ενοποίηση αναμένεται να επιτευχθεί εντός τριετίας.

Τρόπος υπολογισμού εισφορών: Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2013 δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις ασφαλιστικές κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι εισφορές των αγροτών θα φτάσουν το 20% ως το 2019.

Δημοφιλή