Αστυνομικός "χτύπησε" με τέιζερ 95χρονη με άνοια σε οίκο ευγηρίας επειδή κρατούσε μαχαίρι

Κατακραυγή στην Αυστραλία ενώ η γιαγιά δεν αναμένεται να επιζήσει σύμφωνα με την οκογένεια.″Χρειαζόταν κάποιον να την προσεγγίσει με συμπόνια όχι να την ρίξει αναίσθητη με τέιζερ”!
abc news
abc news
αbd news

Μια ηλικιωμένη γυναίκα που πάσχει από άνοια νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αυστραλίας με τραύματα με τραύματα που έχουν θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της μετά την χρήση τέιζερ από αστυνομικό μέσα σε οίκο ευγηρίας.

Οι αστυνομικοί κλήθηκαν στο Yallambee Lodge το πρωί της Τετάρτης αφού αναφέρθηκε πως η 95χρονη ένοικος, Κλέαρ Νόουλαντ κρατούσε ένα μαχαίρι που χρησιμοποιούμε για να κόψουμε πχ μια μπριζόλα.

Αρχικά δύο αστυνομικοί και το προσωπικό του οίκου φροντίδας προσπάθησαν να ”εκτονώσουν την όλη κατάσταση” όπως ισχυρίζονται οι αρχές και τελικά αφού οι πρώτοι τη προσέγγισαν με αργούς ρυθμούς, την ”χτύπησαν” με το τέιζερ.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει κατακραυγή στην Αυστραλία και η είδηση κάνει τον γύρω του κόσμου ενώ η αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας δηλώνει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της κοινότητας και ότι διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό.

Η κυρία Νόουλαντ ζει εκεί για περισσότερα από πέντε χρόνια, όπως ανέφερε το ABC ενώ είναι πολύ γνωστή σε τοπικό επίπεδο και εμφανίστηκε στην τηλεόραση το 2008 για να γιορτάσει τα 80α γενέθλιά της κάνοντας sky-diving πάνω από την Καμπέρα.

Ο οικογενειακός φίλος, Άντριου Θάλερ ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δύο φορές το τέιζερ ”χτυπώντας” την γυναίκα σε στήθος και πλάτη ενώ έπεσε αναίσθητη στο έδαφος. Η πτώση προκάλεσε κάταγμα στο κρανίο και σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία.

Η οικογένειά της θρηνεί ήδη καθώς δεν περιμένουν να επιβιώσει, όπως είπε στο BBC. ”Η οικογένεια είναι σοκαρισμένη, είναι μπερδεμένη... και η κοινότητα είναι εξοργισμένη...Πώς είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο; Πώς εξηγείτε, πως αιτιολογείται η άσκηση αυτού του επιπέδου βίας; Είναι παράλογο”.

Διάφορες ομάδες συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Νέας Ουαλίας για τις Πολιτικές Ελευθερίες και τα Άτομα με Αναπηρία στην Αυστραλία (PwD), επέκριναν την αντίδραση της αστυνομίας.

″Είτε είναι μια πολύ ευκίνητη, γυμνασμένη, γρήγορη και τρομακτική 95χρονη γυναίκα, είτε υπήρξε πολύ κακή αξιολόγηση του περιστατικού [από] αυτούς τους αστυνομικούς” είπε η πρόεδρος του PwD, Νικόλ Λι στο ABC.″Χρειαζόταν κάποιον να...την προσεγγίζει με συμπόνια και να αφιερώσει χρόνο και όχι να την ρίξει αναίσθητη με τέιζερ”.

Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει ξεκινήσει έρευνα και η Επίτροπος Κάρεν Γουέμπ είπε ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται με την ”ύψιστη σοβαρότητα”.

Ο αξιωματικός που εμπλέκεται δεν έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα , αλλά θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία θα περιλαμβάνει και το τμήμα ανθρωποκτονιών.

Ο οίκος ευγηρίας, ο οποίος διευθύνεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο Snowy Monaro, υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε. Το προσωπικό ακολούθησε τις διαδικασίες και έκανε ό,τι χρειάζεται σε τέτοιες περιστάσεις, δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής του συμβουλίου Τζεφ Μόργκαν στα τοπικά ΜΜΕ.

Το Yallambee Lodge άνοιξε το 1995 και φροντίζει άτομα με «αυξημένες ανάγκες», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή