Ασθενής αποκτά το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο προσθετικό μάτι

Ελπίζεται ότι το μάτι θα είναι πιο ρεαλιστικό από ένα παραδοσιακό ακρυλικό προσθετικό μάτι.
7postman via Getty Images

Ένας ασθενής σε νοσοκομείο ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θα έχει τρισδιάστατο προσθετικό μάτι.

Ο Στιβ Βαρτς, από το Χάκνεϊ, στο ανατολικό Λονδίνο, θα λάβει το μάτι την Πέμπτη στο Moorfields Eye Hospital.

Ελπίζεται ότι το μάτι θα είναι πιο ρεαλιστικό από ένα παραδοσιακό ακρυλικό προσθετικό μάτι. Αναμένεται επίσης να μειώσει κατά το ήμισυ τον χρόνο που απαιτείται για την τοποθέτηση προσθετικών μελών σε ασθενείς, από έξι εβδομάδες σε τρεις.

«Χρειαζόμουν προσθετικό από τα 20 μου και πάντα ένιωθα αμηχανία γι’ αυτό», είπε ο κ. Βαρζ, ο οποίος σήμερα είναι στα 40 του.

«Όταν έφευγα από το σπίτι μου, έριχνα συχνά μια δεύτερη ματιά στον καθρέφτη και δεν μου άρεσε αυτό που έβλεπα», εξομολογήθηκε. ««Το νέο μάτι φαίνεται φανταστικό και, με την βοήθεια της τεχνολογίας τρισδιάστατης ψηφιακής εκτύπωσης, αυτού του είδους τα προσθετικά θα γίνονται όλο και καλύτερα».

Για μια παραδοσιακή προσθετική επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε μια συνεδρία δύο ωρών για να διαμορφωθεί η κόγχη του ματιού του, πριν τοποθετηθεί η πρόσθεση και στη συνέχεια βαφτεί το μάτι.

Το τρισδιάστατα εκτυπωμένο προσθετικό θα μειώσει τη διαδικασία κατασκευής σε δύο έως τρεις εβδομάδες, με το αρχικό ραντεβού να διαρκεί μόλις μισή ώρα, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

Ο καθηγητής Mandeep Sagoo, σύμβουλος οφθαλμίατρος στο Moorfields Eye Hospital, είπε ότι το προσωπικό είναι «ενθουσιασμένο» με τις δυνατότητες ενός πλήρως ψηφιακού προσθετικού ματιού.

«Ελπίζουμε ότι η επικείμενη κλινική δοκιμή θα μας παράσχει ισχυρά στοιχεία για την αξία αυτής της νέας τεχνολογίας, δείχνοντας τη διαφορά που κάνει για τους ασθενείς.

«Σαφώς έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις λίστες αναμονής».

Πηγή: BBC

Δημοφιλή