ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/04/2016 07:41 EEST | Updated 01/04/2016 07:41 EEST

Διερεύνηση 60 περιπτώσεων πρόθεσης αυτοκτονίας από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Ben Goode via Getty Images
Abstract Teen Silhouette

Εξήντα περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας που εκδηλώθηκαν μέσω διαδικτύου, διερευνήθηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2016, ενώ ο συνολικός αριθμός νέων υποθέσεων που χειρίστηκε η Διεύθυνση κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθε σε 442, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Παράλληλα, έγιναν 5 συλλήψεις, εκ των οποίων 4 για πορνογραφία ανηλίκων και 1 για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, ενώ αποδόθηκαν κατηγορίες σε 74 άτομα, στο πλαίσιο δικογραφιών τακτικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι, το πρώτο δίμηνο του χρόνου διαβιβάστηκαν προς εκτέλεση 359 εισαγγελικές παραγγελίες για προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση, από όλες τις εισαγγελίες πρωτοδικών της χώρας. Από αυτές, οι 308 ήταν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οι 51 στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βόρειας Ελλάδας.

Οι περισσότερες υποθέσεις αφορούσαν απάτη και παράνομη νομιμοποίηση εσόδων (127), ενώ ακολούθησαν αυτές περί προστασίας προσωπικών δεδομένων/απειλής (93), πορνογραφίας ανηλίκων (39), προστασίας ζώων (32), παράνομης πρόσβασης σε υπολογιστικά συστήματα/υποκλοπής δεδομένων (21), τυχερών παιχνιδιών (12), αδικημάτων κατά ανηλίκων, πλην πορνογραφίας (9), πνευματικής ιδιοκτησίας (5), αδικήματα κατά της πολιτειακής εξουσίας (3), απορρήτου των τηλεπικοινωνιών (2) και φοροδιαφυγής (1).

Επίσης, είναι καταγεγραμμένες και 98 άλλες υποθέσεις, που αφορούν αδικήματα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες. Διευκρινίζεται, ότι στις 442 υποθέσεις που χειρίστηκε συνολικά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το πρώτο δίμηνο του 2016, συμπεριλαμβάνονται και τα νέα πρωτόκολλα που εκδόθηκαν, είτε επρόκειτο για νέα εισαγγελική παραγγελία, είτε για προανακριτικό υλικό, εγκλήσεις πολιτών κλπ.

Στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, με Interpol και Europol, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαχειρίστηκε 8 αιτήματα συνεργασίας. Τα αιτήματα αφορούσαν περιπτώσεις διακρατικών αστυνομικών ερευνών, που είχαν ως αντικείμενο κακουργηματικού χαρακτήρα ηλεκτρονικά εγκλήματα και ήταν σχετικά με πορνογραφία ανηλίκων, διαδικτυακές απάτες, υφαρπαγές στοιχείων και κωδικών πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις, πλατφόρμες και ιστοχώρους ηλεκτρονικών οικονομικών δραστηριοτήτων.