ΔΙΕΘΝΕΣ
11/04/2021 13:19 EEST | Updated 11/04/2021 13:33 EEST

Αγιος Βικέντιος: Μόνο οι εμβολιασμένοι μπορούν να φύγουν μετά την έκρηξη ηφαιστείου

Μια απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και φέρνει στο προσκήνιο τις απρόβλεπτες διαστάσεις της πανδημίας.

STRINGER via REUTERS

Καθώς η ηφαιστειακή έκρηξη έχει σκεπάσει με τέφρα το νησί του Αγίου Βικεντίου στην Καραϊβική, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή - αλλά υπάρχει έντονος προβληματισμός για την απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας να μην επιτρέψει την έξοδο σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το ηφαίστειο Λα Σουφριέρ εξερράγη την Παρασκευή, στέλνοντας μια στήλη στάχτης 10 χλμ. στον ουρανό. Με περίπου 16.000 ανθρώπους να ζουν στην «κόκκινη ζώνη» κοντά στο ηφαίστειο, οι αρχές προσπαθούσαν να συντάξουν σχέδια εκκένωσης τις ώρες πριν από την έκρηξη.

Για αυτούς που παρακολουθούσαν την προσπάθεια εκκένωσης μέσω τηλεοπτικών ειδήσεων, μια λεπτομέρεια του σχεδίου ήταν αυτή που ξεχώρισε για τους λάθος λόγους. «Τα κρουαζιερόπλοια φυγαδεύουν ανθρώπους από το νησί», μετέδωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή το CBS News, προσθέτοντας ότι «μόνο εκείνοι που εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού» θα επιτρεπόταν να φύγουν.

Η πληροφορία αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας παρανόησης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός των, Ραλφ Γκονσάλβες, είχε ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι όσοι απομακρύνονταν θα έπρεπε να κάνουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού, προτού επιβιβαστούν σε οποιοδήποτε από τα κρουαζιερόπλοια που μετέφεραν τους πολίτες σε ασφαλές σημείο.

Ο Γκονσάλβες τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα γειτονικά νησιά της Αγίας Λουκίας, της Γρενάδας, των Μπαρμπέιντος και της Αντίγκουα θα δέχονταν μόνο όσους είχαν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, ούτε η Royal Caribbean ούτε η Carnival Cruise Line  ανέφεραν τίποτα σχετικό. Η Royal Caribbean είπε ότι «θα ληφθούν όλες οι προφυλάξεις για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του πληρώματος και των επιβατών που επιβιβάζονται στα πλοία μας», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ούτε οι κυβερνήσεις των προαναφερθέντων νησιών εξέδωσαν επίσημες ανακοινώσεις, προκειμένου να διευκρινίσουν εάν θα δεχόταν ή όχι μόνο εμβολιασμένα άτομα.

Αξίδει, δε, να σημειωθεί ότι ο Αγιος Βικέντιος έλαβε την πρώτη παρτίδα εμβολίων μόνο δύο ημέρες πριν από την έκρηξη. Από την αρχή της πανδημίας η χώρα έχει καταγράψει συνολικά μόνο 1.789 κρούσματα Covid-19 και 10 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

(με πληροφορίες από RT)