ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/09/2019 07:34 EEST | Updated 10/09/2019 07:35 EEST

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα

Η λίστα με τις εκκρεμότητες.

Westend61 via Getty Images

Μάχη με το χρόνο δίνει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να ολοκληρώσει τη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Θεσμών στην Αθήνα να μην υπάρξουν επιπλοκές και η 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση να ολοκληρωθεί γρήγορα και ομαλά.

Το οικονομικό επιτελείο στηρίζει πολλά στην ορθή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να αποδείξει ότι είναι εφικτή η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι επίτευξη του πλεονάσματος αποτελεί πρωταρχικό στόχο ώστε να αποδείξουν στους δανειστές ότι υπάρχει το απαραίτητο , δημοσιονομικό περιθώριο για τη μείωση (του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 2020.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δημιουργούν αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο ετοιμάζει το φάκελο που θα παρουσιάσει στους εταίρους στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση προσδοκά σε αυτά τα πρώτα επίσημα ραντεβού του οικονομικού επιτελείου, να παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο της, αλλά και να διαβεβαιώσει τους εταίρους ότι θα προχωρήσει στην πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η λίστα με τις εκκρεμότητες

Στο μέτωπο της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι Θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς θεωρούν ότι η ολοκλήρωση τους θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Για αυτό το λόγο και βρίσκονται διαρκώς σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να παρακολουθούν την πρόοδο τους. Αυτό σημαίνει ότι η ομαλή ολοκλήρωση της 4ης μεταμνημονιακης αξιολόγησης θα κριθεί και από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων οι οποίες αφορούν:

-Την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

- Το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

- Την είσπραξη από τους προμηθευτές των νοσοκομείων του clawback για το 2018

- Τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της λειτουργικής αναπηρίας.

- Τη συνέχιση του σχεδίου για τη μείωση των «κόκκινων» και καθυστερούμενων δανείων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους.

- Η στενή παρακολούθηση των καταθέσεων, αλλά και πολιτική δανεισμού των τραπεζών μετά το τέλος των κεφαλαιακών ελέγχων (capital control).

- Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στα ΕΛΠΕ και στη Μαρίνα Αλίμου.

- Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες αφορούν την Εγνατία ΑΕ, τη ΔΕΠΑ, τους περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, το ΔΑΑ και την ΕΥΔΑΠ.

- Την ολοκλήρωση της αλλαγής των μελών ΔΣ σε ΔΕΚΟ

- Την έναρξη της 2ης φάσης του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).
- Την ολοκλήρωση της κατάρτισης των υπόλοιπων δασικών χαρτών.

- Την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης στο δημόσιο.

- Την ολοκλήρωση του νέου κύκλου κινητικότητας στο δημόσιο.

- Την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την στελέχωση της ΑΑΔΕ.

- Την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.