ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/01/2018 07:12 EET

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση ώστε να κλείσουν όλα τα μέτωπα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Απόψε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή

 
SOOC

Περιθώριο μιας εβδομάδας έχει η κυβέρνηση έως το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Μετά και την ψήφιση απόψε του πολυνομοσχεδίου, το Οικονομικό επιτελείο έχει μερικά 24ώρα μπροστά της να ολοκληρώσει το σύνολο των προαπαιτούμενων προκειμένου να μην προκληθεί εμπλοκή από την πλευρά των δανειστών.

Το σαφές μήνυμα των δανειστών ότι «δεν πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση εάν δεν κλείσουν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις» έγινε απόλυτα κατανοητό στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα τις προηγούμενες ημέρες να γίνουν σε όλα τα αρμόδια υπουργεία μια σειρά από συσκέψεις προκειμένου να προγραμματίσουν το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων.

Ο προγραμματισμός του κάθε υπουργείου μαζί με τις δράσεις που αποφασίστηκαν βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης την οποία συγκάλεσε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, προκειμένου να υπάρξει κεντρικός έλεγχος της πορείας υλοποίησης, αλλά και να βρεθούν λύσεις όπου υπάρχουν εμπόδια.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αντώνης Λιάκος, ο υπουργός Υγείας Ανδρεάς Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, η υφυπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο γενικός γραμματέας συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Αγώνας δρόμου για τις «ουρές»

Η ψήφιση όμως του πολυνομοσχεδίου (εκτός απροόπτου) απόψε από τη Βουλή δεν αρκεί προκειμένου οι δανειστές να πουν και το επίσημο «ΟΚ» για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του υφιστάμενου μνημονίου. Έως το τέλος αυτής της εβδομάδας η κυβέρνηση θα πρέπει να «τακτοποιήσει» δεκάδες προαπαιτούμενα, τα οποία είναι εκτός πολυνομοσχεδίου. Αυτά απαιτούν να οριστικοποιηθεί η εφαρμογή τους με εφαρμοστικές διατάξεις (εγκύκλιοι/υπουργικές αποφάσεις κ.τ.λ.) που θα επικυρωθούν μέσω ΦΕΚ, προκειμένου τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να δώσουν το τελικό σήμα στους επικεφαλής ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης.

Ο χρόνος βέβαια πιέζει ιδιαίτερα καθώς οι εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν έως την Παρασκευή προκειμένου οι επικεφαλής των δανειστών να προλάβουν να ενημερωθούν από τα κλιμάκια και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report). Η έκθεση αυτή θα πρέπει να παρουσιαστεί αρχικά στο Euro Working Group το οποίο θα προηγηθεί της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στις 22 Ιανουαρίου. Οι τεχνοκράτες των 19 υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι αυτοί που θα εξετάσουν την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων, ώστε στη συνέχεια να εισηγηθούν στους υπουργούς την «πολιτική απόφαση» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα.