Αγοράστηκε προς $6,5 εκ. το «Διαμάντι της Ειρήνης»: Το ποσό θα δοθεί στους πολίτες και την κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε

Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο
TIMOTHY A. CLARY via Getty Images

Ένα από τα μεγαλύτερα άκοπα διαμάντια παγκοσμίως, το «Διαμάντι της Ειρήνης» που η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε έθεσε προς πώληση, κατακυρώθηκε στο ποσό των 6,53 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Η πώληση αναμένεται να συνεισφέρει στα αναπτυξιακά προγράμματα της Αφρικανικής χώρας ώστε να κατοχυρώσει τη ρήξη με τα «διαμάντια του αίματος».

Αγοραστής είναι ο Βρετανός χρυσοχόος Λόρενς Γκραφ, της Graff Diamonds. Ολόκληρο το ποσό της πώλησης θα πάει στην κυβέρνηση και στους πολίτες της Σιέρα Λεόνε, και, όπως δήλωσε ο ο Μάρτιν Ράπαπορτ, πρόεδρος του Rapaport Group που οργάνωσε τη δημοπρασία και δεσμεύτηκε να μην λάβει προμήθεια, «Ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί αυτό».

Anadolu Agency via Getty Images

Το διαμάντι 709 καρατίων, έχει μέγεθος αυγού και ζυγίζει περίπου 140 γρ.. Ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο από εργαζόμενους μεταλλευτικής εταιρίας της οποίας ηγείται ο ευαγγελιστής πάστορας Ιμάνουελ Μόμο, στην αδαμαντοφόρο επαρχία Κόνο, στην ανατολική Σιέρα Λεόνε.

TIMOTHY A. CLARY via Getty Images

Ο πάστορας Μόμο παρέδωσε το διαμάντι στην κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πώλησή του. Αυτή δεσμεύτηκε να το πουλήσει και να του δώσει το 26% του ποσού, δηλαδή 1,69 εκατ. δολάρια, από τα οποία 339.000 δολάρια θα δοθούν στους πέντε εργαζόμενους που ανακάλυψαν την πολύτιμη πέτρα. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, επίσης, από το υπόλοιπο 74% να μοιραστεί το 59% στις οικονομικές υπηρεσίες και το 15% στο ταμείο ανάπτυξης της περιοχής.

Η τιμή πώλησης, ωστόσο, είναι μικρότερη από αυτή που είχε προταθεί κατά τη διάρκεια μιας πρώτης δημοπρασίας τον Απρίλιο στη Φριντάουν της Σιέρα Λεόνε, δηλαδή 7,1 εκατ. δολάρια. «Ίσως αυτή είναι η τιμή της διαφάνειας», σχολίασε ο Ράπαπορτ.

Ας σημειωθεί, ότι τα «ματωμένα διαμάντια» τροφοδοτούσαν τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε, καθώς αντάρτες εξανάγκαζαν πολίτες να εξορύσσουν τις πολύτιμες πέτρες και με τα έσοδα αγόραζαν όπλα. Ο πόλεμος τερματίστηκε το 2002, ενώ ο ΟΗΕ ήρε μια απαγόρευση στις εξαγωγές διαμαντιών από τη Σιέρα Λεόνε το 2003, μολονότι ο τομέας πλήττεται από το λαθρεμπόριο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters)

Δημοφιλή