Αγρότες στη Βρετανία αφήνουν χιλιάδες τόνους φρούτων και λαχανικών να σαπίζουν στα χωράφια

Το Brexit, η πτώση της στερλίνας και οι αναφορές για κακομεταχείριση εργατών, στέρησαν τα εργατικά χέρια μεταναστών.
Matt Cardy via Getty Images

Χιλιάδες τόνοι φρούτων και λαχανικών αφέθηκαν να σαπίσουν στα χωράφια του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή δεν υπήρχαν εργάτες να τα συλλέξουν και να τα συσκευάσουν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών που καταπιάνονται με αυτές τις ασχολίες δεν ζουν στην νησί και όπως φαίνεται φέτος δεν επιθυμούσαν να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να επιστρέψουν σε αυτό καθώς τους ανησυχεί το ενδεχόμενο μιας άτακτης αποχώρησης από την ΕΕ αν και υπάρχουν και πρόσθετοι λόγο που πλέον αποφεύγουν τη Βρετανία όπως οι αναφορές για κακομεταχείριση των εργατών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο Guardian οι αγρότες ανέφεραν τον περασμένο μήνα ελλείψεις στο απαιτούμενο προσωπικό για την συγκομιδή και την συσκευασία σε ποσοστό τουλάχιστον 30%. Οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν ανάγκη από χέρια για την φθινοπωρινή συγκομιδή κυρίως μούρων, μήλων και φασολιών. Η έλλειψη προσωπικού τους ανάγκασε να αφήσουν τα προϊόντα σε αγρούς και οπωρώνες να καταστραφούν. Σύμφωνα δε με το περιοδικό The Grocer, ορισμένοι αγρότες αναγκάστηκαν να διακόψουν τις εργασίες έξι εβδομάδες νωρίτερα επειδή δεν έχουν αρκετούς εργάτες.

ASSOCIATED PRESS

Ο Κρις Τσιν που παράγει μούρα και φασόλια στο Χερφορντσάιρ δήλωσε ότι θα έπρεπε να αφήσει στην τύχη του τη μισή καλλιέργεια του Οκτωβρίου επειδή είχε καταφέρει να εξασφαλίσει μόνο τους μισούς εργάτες από αυτούς που πραγματικά χρειάζεται για να βγει η δουλειά.

«Η έλλειψη εργαζομένων αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την επιχείρησή μας. Χωρίς το προσωπικό για την συγκομιδή σε καλλιέργειες όπως τα φασόλια – που δεν διαθέτουμε αυτοματοποιημένες διαδικασίες- δεν θα γίνει η συλλογή των καρπών και τα προϊόντα δεν θα είναι διαθέσιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ».

Η δε έλλειψη σε εργατικά χέρια παρατηρείται παρά το γεγονός πως αυξήθηκαν οι προσλήψεις από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και οι παροχές, είναι πιο γενναιόδωρες. Όπως λέει προσφέρονται αυξημένες αμοιβές και επιδόματα για τους καλύτερους εργάτες, οι συνθήκες στέγασης έχουν βελτιωθεί και παρέχεται ακόμη και δωρεάν Wi-Fi. Προηγουμένως όμως είχαν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις κακομεταχείρισης αλλοδαπών εργατών.

Ένας άλλος ιδιοκτήτης αγροκτήματος με φρούτα στην ίδια περιοχή, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως «έχασε» 87.000 κουτιά με μούρα επειδή το τελευταίο δεκαπενθήμερο είχε 100 λιγότερους εργάτες, απ′ ότι χρειαζόταν για τη συγκομιδή.

Οι φετινές ελλείψεις σε εργατικά χέρια είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά προβληματικών ετών για τους αγρότες που ξεκίνησαν το 2013 όταν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατάργησε το καθεστώς εκχώρησης βίζας σε εποχικούς εργάτες το οποίο επέτρεπε στους αγρότες να απασχολούν εργάτες από χώρες εκτός ΕΕ για την συγκομιδή και τη συσκευασία.

Loop Images via Getty Images

Στο μεταξύ όμως μειώθηκαν και τα εργατικά χώρια από χώρες της ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη της ΕΕ όπως οι Πολωνοί, οι Βούλγαροι κ.α οι οποίοι παλαιότερα επεδίωκαν να βρουν θέσεις εποχιακής απασχόλησης στην Δυτική Ευρώπη. Πλέον όμως μπορούν να βρουν δουλειές πολύ πιο κοντά στις πατρίδες τους και έτσι αποφεύγουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα υπήρξαν σοβαρά προβλήματα με το καθεστώς θεωρήσεων στη Βρετανία ενώ στα όλα προβλήματα συνέβαλε και η πτώση της στερλίνας και οι αποκαλύψεις περί κακομεταχείρισης των μεταναστών εργαζόμενων.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αγροτών, τον Αύγουστο καταγράφηκε έλλειψη σε εργατικά χέρια κατά 18% στον αριθμό στον αγροτικό τομέα, παρόλο που οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την πρόσληψη έως και 25% περισσότερων εργατών από ό, τι συνήθως. Για τον Σεπτέμβριο το έλλειμμα εκτιμάται πως έχει διαμορφωθεί στο 29%, τουλάχιστον.

Ο Άλι Κέιπερ πρόεδρος της επιτροπής φυτοκομίας NFU, κάλεσε την κυβέρνηση να επεκτείνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο επιτρέπει σήμερα σε 2.500 εργαζομένους που δεν είναι μέλη της ΕΕ να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για εξάμηνη εργασία. «Η έλλειψη οφείλεται σε δύο πράγματα: την κυβερνητική πολιτική και τις επιπτώσεις της Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανταγωνίζεται τη Γερμανία και τη Δανία και άλλες χώρες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι ενδέχεται να μην επιλέξουν το Ηνωμένο Βασίλειο», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: The Guardian

Δημοφιλή