ΔΙΕΘΝΕΣ
12/03/2019 14:14 EET

Αυτές είναι οι πιο μποτιλιαρισμένες πόλεις του κόσμου

Μέχρι και 11 ημέρες από τη ζωή τους χάνουν οι οδηγοί στην κίνηση κάθε χρόνο.

Hindustan Times via Getty Images

Μια βόλτα με το αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας σε ώρα αιχμής μπορεί να αποδειχθεί άκρως εκνευριστική για τους οδηγούς του Λεκανοπεδίου της Αττικής, όμως βλέποντας τη λίστα με τις πιο μποτιλιαρισμένες πόλεις του κόσμου σίγουρα θα αισθανθούν μια μικρή παρηγοριά.

Σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη της INRIX για το 2018, στην κορυφή των πόλεων με την μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση βρίσκεται η Μπογκοτά της Κολομβίας, όπου οι οδηγοί βρέθηκαν κολλημένοι στην κίνηση για 272 ώρες ή 11,3 ημέρες κατά μέσο όρο το περασμένο έτος.

Στη δεύτερη θέση φιγουράρει η Ρώμη με 254 ώρες/χρόνο ενώ τρίτη στη σχετική λίστα είναι το Δουβλίνο με 246 ώρες ετησίως. Την 10αδα συμπληρώνουν το Παρίσι, το Ροστόφ της Ρωσίας, το Λονδίνο, το Μιλάνο, η γαλλική Μπορντό, η Πόλη του Μεξικό και η Μόσχα.

Μπορεί, λοιπόν, η Ευρώπη να έχασε την πρωτιά για το 2018, όμως οι μεγαλουπόλεις της έχουν την τιμητική τους, καταλαμβάνοντας όλες τις θέσεις που ακολουθούν στην κατάταξη.

Για τον λόγο αυτό, η Γηραιά Ηπειρος επεξεργάζεται  σειρά προοδευτικών μέτρων για την απομάκρυνση των ανθρώπων από τα αυτοκίνητά τους και για εναλλακτικές λύσεις όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες και η ποδηλασία. Στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, η αναλογία ποδήλατων-αυτοκινήτων είναι σχεδόν πέντε προς ένα και το ένα τρίτο όλων των διαδρομών στην πόλη γίνονται σε δύο τροχούς.

Η Κίνα αντιμετωπίζει, επίσης, το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αν και με μια προσέγγιση πιο υψηλής τεχνολογίας. Στην πόλη Χανγκζού, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη.Το «City Brain» χρησιμοποιεί δεδομένα από κάμερες και κοινωνικές πλατφόρμες για την παρακολούθηση της ροής της κυκλοφορίας. Είναι ενδεικτικό πως η Χανγκζού βρισκόταν στην πρώτη θέση με τις πιο πολυσύχναστες κινεζικές πόλεις, όμως κατά την τελευταία καταμέτρηση είχε πέσει στην 57η θέση.

Πηγή: World Economic Forum