BBC: Ποια είναι η ιδανική ηλικία να αποκτήσουν τα παιδιά μας έξυπνα κινητά

Οι επιστήμονες απαντούν στο δίλημμα των καιρών.
Giselleflissak via Getty Images

Το πλέον σύγχρονο δίλημμα είναι το εάν πρέπει να αγοράσουμε στο παιδί μας ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο (συσκευή με οθόνη αφής και πρόσβαση στο διαδίκτυο) ή να το κρατήσουμε μακριά από τέτοιου είδους γκάτζετ όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πράγματι, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των έξυπνων κινητών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά και τους εφήβους. Οπως αναφέρει ωστόσο, το bbc.com , νέα έρευνα ρίχνει φως στους κύριους κινδύνους και τα οφέλη που επιφυλάσσουν οι εν λόγω συσκευές και τα κοινωνικά δίκτυα στα τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, στοιχεία αποδεικνύουν πως η κατοχή ενός τηλεφώνου και η διατήρηση λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επιβλαβής για την ευημερία των παιδιών.

Παρ′ όλα αυτά, στοιχεία της Ofcom, της ρυθμιστικής αρχής επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου, θέλουν τη συντριπτική πλειονότητα των παιδιών (ποσοστό 91%) στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι κάτοχοι έξυπνων κινητών από την ηλικία των έντεκα ετών.

«Προτού καν μπουν στην εφηβεία, πάνω από το 90% των παιδιών διαθέτουν έξυπνο κινητό», σύμφωνα με την Κάντις Ότζερς, καθηγήτρια ψυχολογίας σε Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Μάλιστα, μια ευρωπαϊκή έκθεση διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είχε «περιορισμένη ή και καθόλου αντίληψη των διαδικτυακών κινδύνων». Συν τοις άλλοις, επιπλέον έρευνα έχει συνδέσει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γονείς να είναι συντονισμένοι στη νέα πραγματικότητα και να προσφέρουν υποστήριξη στο παιδί.

Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερους από 17.000 συμμετέχοντε,ς ηλικίας μεταξύ 10 και 21 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότερη χρήση των social media στις ηλικίες 11 έως 13 για τα κορίτσια και 14 έως 15 για τα αγόρια, προέβλεπε χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή ένα χρόνο αργότερα. Το αντίστροφο ίσχυε επίσης: η χαμηλότερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε αυτή την ηλικία προέβλεπε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή το επόμενο έτος.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ο εγκέφαλος αλλάζει στην ολότητά του και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν και αισθάνονται οι νέοι, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου να γίνονται πιο ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές σχέσεις.

«Η εφηβεία αποτελεί μια σημαντική περίοδο ανάπτυξης. Μια στιγμή κατά την οποία επηρεαζόμαστε πολύ περισσότερο από τους συνομηλίκους μας, ενώ ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για το τί σκέφτονται οι άλλοι για εμάς», επισημαίνει η Όρμπεν.

Για πολλούς γονείς, η αγορά ενός τηλεφώνου στο παιδί τους, πυροδοτείται από πρακτικά κίνητρα, όπως τη συνεννόηση για ζητήματα όπως η επιστροφή από το σχολείο. Άλλοι θεωρούν ότι έτσι θα βοηθήσουν τα μικρά τους να ενηλικιωθούν. Σε κάθε περίπτωση, ως γονείς οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας το εξής ερώτημα: Eίναι τα παιδιά μας αρκετά υπεύθυνα, ώστε να έχουν τη δική τους συσκευή;

Πώς μπορούμε να πούμε το μεγάλο ναι χωρίς να μας γυρίσει μπούμερανγκ

Η κατοχή μιας έξυπνης συσκευής δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από την πρόσβαση σε κάθε εφαρμογή ή παιχνίδι. Στο χέρι μας είναι να θέσουμε κανόνες, προκειμένου να ελέγξουμε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας.

Επιπλέον, μπορούμε να περιορίσουμε τους κινδύνους, απαγορεύοντας στα παιδιά να παίρνουν τα κινητά τους τηλέφωνα στην κρεβατοκάμαρα όλη νύχτα.

Τελικά πότε να αγοράσουμε στο παιδί μας ένα έξυπνο

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία από τους ίδιους τους γονείς.

«Τα παιδιά που διαθέτουν αυτοπεποίθηση και κοινωνικότητα πάντα θα βρίσκουν λύσεις και θα γίνονται μέρος της ομάδας. Εξάλλου, η κοινωνική τους ζωή περιστρέφεται γύρω από το σχολείο.

Στην πραγματικότητα, το να μάθουν να αντιμετωπίζουν τον φόβο του αποχωρισμού από τους γονείς, χωρίς κινητό τηλέφωνο, θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο μάθημα, ιδίως για τους μεγαλύτερους εφήβους. Όταν από εκεί και ύστερα, αναπόφευκτα αγοράσουν ένα κινητό, πρέπει να μάθουν οι ίδιοι να θέτουν τα προσωπικά τους όρια.

Πηγή: bbc.com