ΔΙΕΘΝΕΣ
06/03/2019 18:10 EET

Στη Βηρυτό για μια καντίνα η χολυγουντιανή σταρ Σούζαν Σάραντον

Μια ιστορία φιλανθρωπίας που έγινε ντοκιμαντέρ.

Mohamed Azakir / Reuters

Μια καντίνα διαφορετική από τις άλλες ήταν αρκετή για να τραβήξει την προσοχή της διάσημης ηθοποιού, Σούζαν Σάραντον, που ταξίδεψε μέχρι τον Λίβανο όχι απλώς για να δοκιμάσει το φαγητό της αλλά και για να μεταφέρει την υπέροχη ιστορία της στην μεγάλη οθόνη.

Πρόκειται για την εξαιρετική πρωτοβουλία της Μαριάμ Σαρ, μιας γυναίκας που σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει την Παλαιστινιακή κουζίνα για να βοηθήσει τις γυναίκες που έχουν ξεριζωθεί από την περιοχή τους και ζουν σε προσφυγικό καταυλισμό στην Βηρυτό. Σε αυτήν την καντίνα βρήκαν «καταφύγιο» πολλές κατατρεγμένες Παλαιστίνιες, που βρήκαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τις μαγειρικές τους ικανότητες και να αφήσουν πίσω τους τα τραύματα του πολέμου και της προσφυγιάς.

Reuters

Το πρότζεκτ, που ονομάστηκε «Σούφρα» δηλαδή «τραπέζι φορτωμένο με φαγητό», προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον της χολυγουντιανής σταρ, η οποία μετέβη στην Βηρυτό για να πραγματοποιήσει το βιντεοσκοπήσει και να το προβάλλει διεθνώς.

Το ομώνυμο ντοκιμαντέρ, που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου Ελ-Γκούνα της Αιγύπτου το 2017 και αυτή την εβδομάδα προβλήθηκε για πρώτη φορά στη Βηρυτό, βοήθησε την ΜΚΟ της Σαρ «Σύνδεσμος για το Πρόγραμμα των Γυναικών» να βρει τους πόρους για τη δημιουργία νηπιαγωγείου, που θα ανοίξει θέσεις εργασίας και παράλληλα θα φιλοξενήσει περισσότερα από 100 παιδιά.

 

Mohamed Azakir / Reuters

«Πόσο υπέροχο είναι όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται και τα επιτεύγματα γίνονται όλο και μεγαλύτερα» δήλωσε ενθουσιασμένη η Σάραντον από τον προσφυγικό καταυλισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότεροι από 500.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν σε 12 καταυλισμούς στον Λίβανο, σε συνθήκες συνωστισμού και απόλυτης φτώχειας. Πολλοί από αυτούς είναι απόγονοι οικογενειών που βρίσκονται εκεί από το 1948.