ΔΙΕΘΝΕΣ
15/03/2019 12:23 EET

«Break, break» - Τι είπε τρεμάμενος ο πιλότος πριν τη συντριβή στην Αιθιοπία

Ενώ το αεροπλάνο επιτάχυνε με αφύσικη ταχύτητα.

ASSOCIATED PRESS

Tα τελευταία δραματικά λόγια του πιλότου της μοιραίας πτήσης ET 302 των αιθιοπικών αερογραμμών προς τον πύργο ελέγχου πριν συντριβεί το αεροσκάφος, παρασέρνοντας στο θάνατο 157 ψυχές, αποκαλύπτουν οι New York Times.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο κυβερνήτης του Boeing 737 MAX 8  αντιμετώπισε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόλις τρία λεπτά μετά την απογείωση και ζητούσε με «πανικόβλητη φωνή» να επιστρέψει, ενώ το αεροπλάνο επιτάχυνε με αφύσικη ταχύτητα

«Break, break. Aίτημα επιστροφής» έλεγε στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ενώ προσπαθούσε να αποφύγει δύο άλλες πτήσεις που προσέγγιζαν στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα. «Ζητάω άδεια για προσγείωση» επανέλαβε, σύμφωνα με πηγή που είχε πρόσβαση στις επαφές ανάμεσα στο πλήρωμα του αεροπλάνου και τους ελεγκτές.

Η έκφραση «break, break» χρησιμοποιείται για να δοθεί προτεραιότητα σε ένα μήνυμα και σημαίνει ότι το πλήρωμα αντιμετωπίζει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία οι πιλότοι δεν καταφέρνουν να διαχειριστούν. 

Η Ethiopian Airlines έχει ανακοινώσει από την Κυριακή ότι το πλήρωμα είχε ζητήσει να επιστρέψει στην Αντίς Αμπέμπα, αλλά ήταν η πρώτη φορά που αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο των μηνυμάτων του προς τον πύργο ελέγχου.

Οι ελεγκτές δέχθηκαν τα μηνύματα αυτά τρία λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου. Ο πύργος ελέγχου έχασε την επαφή με το πλήρωμα της πτήσης ET302 που κατευθυνόταν προς το Ναϊρόμπι πέντε λεπτά μετά την απογείωση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε στις 08:38 τοπική ώρα (07:38 ώρα Ελλάδος) από την Αντίς Αμπέμπα και χάθηκε από τα ραντάρ έξι λεπτά αργότερα. Ο πιλότος του είχε 8.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου είχε γίνει έλεγχος συντήρησης του αεροπλάνου.

Προς το παρόν τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα. Τα μαύρα κουτιά του, τα οποία περιέχουν τις παραμέτρους της πτήσης και τις συνομιλίες στο πιλοτήριο, έφτασαν στη Γαλλία, όπου θα αναλυθεί το περιεχόμενό τους από το Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων (BEA).

(με πληροφορίες από New York Times, ΑΠΕ)

Sponsored Post