ΔΙΕΘΝΕΣ
07/12/2017 21:22 EET

Brexit: Δήλωση Τουσκ την Παρασκευή με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Yves Herman / Reuters

Τελεσίγραφο ή μικρή περίοδος χάριτος; Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σχετικά με την ανακοίνωση που θα κάνει για το Brexit νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με το γραφείο του Πολωνού αξιωματούχου να μη δίνει καμία άλλη πληροφορία, πυροδοτώντας σωρεία εικασιών για το μέλλον των σχεδίων της Βρετανίας για μια συμφωνία για το ”διαζύγιο” με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τουσκ θα κάνει μια δήλωση στους εκπροσώπους του Τύπου, αύριο στις 7.50, ώρα Βρυξελλών (8.50 ώρα Ελλάδας). Ένας αξιωματούχος της ΕΕ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η ενημέρωση θα γίνει τόσο νωρίς, είπε ότι ο Τουσκ είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για την Ουγγαρία στις 8.15, τοπική ώρα.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι βρισκόταν στις Βρυξέλλες την Δευτέρα και ήταν έτοιμη να συμφωνήσει τις γενικές γραμμές των όρων του διαζυγίου, όταν το βορειοϊρλαντικό κόμμα DUP, που στηρίζει την κυβέρνησή της, εξέφρασε αντιρρήσεις στο θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία. Έκτοτε οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται προκειμένου να βρεθεί μια λύση μέχρι τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι η Μέι έχει διορία μέχρι το βράδυ της Κυριακής αν θέλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να σφραγίσει μια συμφωνία ώστε να ελπίζει ότι την Παρασκευή θα πάρει το ”πράσινο φως” για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων που θα αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.

Αναλυτές, πάντως, που έχουν παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit εκτιμούν ότι ο Τουσκ θα στείλει μήνυμα ότι οι Βρυξέλλες έχουν πλέον χάσει την υπομονή τους με το Λονδίνο και ότι ο χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τελειώνει, αν δεν έχει ήδη τελειώσει...

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)