ΔΙΕΘΝΕΣ
16/11/2018 13:45 EET | Updated 16/11/2018 13:47 EET

Brexit: Μάχη επιβίωσης για Μέι υπό την απειλή της πρότασης μομφής

France 24

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθεί να ισορροπεί η Τερέζα Μέι, μετά τις συνεχόμενες παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών των Συντηρητικών, αλλά και υπό τη βαριά σκιά της πρότασης δυσπιστίας που φημολογείται ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Από τη μια πλευρά, η μη παραίτηση του υπουργού Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ ισοδυναμεί με «ανάσα» για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό. Ωστόσο τα σενάρια για την πρόταση δυσπιστίας «φούντωσαν» σήμερα, Παρασκευή, όταν έγινε γνωστό πως όλα τα στελέχη των Τόρις ειδοποιήθηκαν να ακυρώσουν όλες τις επερχόμενες υποχρεώσεις τους και να επιστρέψουν στο Γουεστμίνστερ.

Ρεπορτάζ της Daily Telegraph ανέφερε ότι οι 48 επιστολές βουλευτών που απαιτούνται για την πρόταση δυσπιστίας έχουν συγκεντρωθεί και η ψηφοφορία προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

«Δεν είμαι ο σύγχρονος Τσάμπερλεν»

Η ίδια η Μέι, πάντως, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι σκοπεύει να παραιτηθεί.

Επιπλέον, απέρριψε τον χαρακτηρισμό του «σύγχρονου Νέβιλ Τσάμπερλεν», ο οποίος την παραλλήλιζε με τον Βρετανό ηγέτη που λοιδορήθηκε για την διαβεβαίωσή του ότι έχει διασφαλίσει ειρήνη με την Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ, έναν χρόνο πριν από το ξέσπασμα του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τσάμπερλεν αποπέμφθηκε το 1940 και αντικαταστάθηκε από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατηγορείται για «παράδοση» στην Ε.Ε. μέσω μίας συμφωνίας που θα καταστήσει την χώρα δέσμια των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων μετά την έξοδό της από τη Ενωση.

«Οχι δεν είμαι ένας σύγχρονος Τσάμπερλεν και ο λόγος είναι ο εξής: δεν θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για πάντα σε κάτι που δεν θέλουμε», είπε στο LBC.

«Δεν έχω ορίσει ακόμη νέο υπουργό για το Brexit, αλλά φυσικά θα το κάνω τις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε. Πάντως, ο Μάικλ Γκόουβ, παρότι δεν παραιτήθηκε, δεν δέχτηκε τον συγκεκριμένο ρόλο, παρότι εθεωρείτο φαβορί.