ΔΙΕΘΝΕΣ
22/03/2019 22:31 EET | Updated 22/03/2019 22:46 EET

Brexit: Οι τέσσερις προτάσεις της Μέι προς τους Βρετανούς βουλευτές

Aφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πάει σε τρίτη ψηφοφορία.

ASSOCIATED PRESS

Επιστολή προς τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου απέστειλε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καλώντας τους να επιλέξουν ανάμεσα στις τέσσερις επιλογές που έχουν μπροστά τους αναφορικά με το Brexit.

H Μέι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να  μην επαναφέρει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο για τρίτη ψηφοφορία, εφόσον δεν υπάρξει αρκετή υποστήριξη στο σχέδιό της.

Στην επιστολή της, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αν φανεί ότι δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη για να φέρουμε ξανά τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα ή αν η Βουλή την απορρίψει ξανά, μπορούμε να ζητήσουμε (σ.σ. από την ΕΕ) μια νέα παράταση πριν από τις 12 Απριλίου – αυτό αυτό σημαίνει τη διεξαγωγή εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

H Μέι παρουσιάζει τέσσερις διαθέσιμες επιλογές, μετά την αποδοχή εκ μέρους της ΕΕ μιας καθυστερημένης ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη.

Η πρώτη επιλογή που θέτει στην επιστολή της - να ανακαλέσει το άρθρο 50 - θα «προδώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», όπως λέει.

Για τη δεύτερη επιλογή, να γίνει Brexit χωρίς ντιλ στις 12 Απριλίου, υπογραμμίζει πως οι βουλευτές έχουν απορρίψει κάτι τέτοιο.

Η τρίτη επιλογή είναι αυτή της νέας παράτασης του Brexit και διεξαγωγής Ευρωεκλογών. 

Η τέταρτη και τελευταία επιλογή που προσφέρει είναι να συνεχίσει απλά όπως είχε προγραμματίσει: να γίνει ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα, να εγκριθεί και να αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ στις 22 Μαΐου.

(με πληροφορίες από ReutersSkynews)