Buttergate: Το μυστήριο του Καναδικού βουτύρου

Με τι ασχολούνται οι Καναδοί εν μέσω πανδημίας.
Η λύση του μυστηρίου κρύβεται στην τροφή των αγελάδων του Καναδά.
Stock photo
Η λύση του μυστηρίου κρύβεται στην τροφή των αγελάδων του Καναδά.

Για πολλούς Καναδούς, το μέγα θέμα των ημερών είναι το βούτυρο. Για την ακρίβεια, το Καναδικό βούτυρο, το οποίο, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, είναι πιο σκληρό από το κανονικό κι έχει νερουλή ή και λαστιχωτή υφή, ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου.

Δεν φταίνε οι παγωμένες θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου. Κι όπως όλα δείχνουν, υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το μυστήριο, το οποίο πολλοί Καναδοί αποκαλούν “buttergate.”

Η Ενωση Παραγωγών Γαλακτοκομικών προϊόντων του Καναδά, ζήτησε χθες επισήμως από τα μέλη της να σταματήσουν να χρησιμοποιούν φοινικέλαιο στην τροφή των αγελάδων τους, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τους λόγους που κάνουν το Καναδικό βούτυρο τόσο σκληρό.

Πώς, όμως, συνδέεται το φοινικέλαιο στην τροφή των αγελάδων με το σκληρό βούτυρο του Καναδά;

Τι συμβαίνει με το βούτυρο;

Το όλο θέμα άρχισε στο Twitter, όταν η μπλόγκερ γαστρονομίας, Τζούλι Βαν Ρόζενταλ, έγραψε για τα προβλήματά της με το βούτυρο.

″Κάτι συμβαίνει με το βούτυρό μας και θα ψάξω για να βρω την άκρη. Εχετε παρατηρήσει ότι δεν είναι πια μαλακό, ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου; Νερουλό; Λαστιχωτό;” έγραψε η Ρόζενταλ στο Twitter και η σχετική συζήτηση άναψε.

Πολλοί άλλοι Καναδοί παραπονιούνται εδώ και μήνες ότι το βούτυρό τους είναι σκληρό, νερουλό και λαστιχωτό. Και παρ′ όλο που για πολλούς η πιο πιθανή αιτία ήταν οι χαμηλές θερμοκρασίες ή η υγρασία, ο πραγματικός λόγος κρύβεται στην διατροφή των Καναδικών αγελάδων.

Η Ρόζενταλ ανέφερε διάφορες θεωρίες στο Twitter, μεταξύ των οποίων και οι αλλαγές στην διατροφή των αγελάδων, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και τη μεγαλύτερη σταθερότητα του βουτύρου.

Για το θέμα έγραψε και η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Dalhousie, Σιλβέιν Σαρλμπουά, καταλήγοντας ότι ο ”ένοχος” είναι το φοινικέλαιο στην τροφή των αγελάδων.

″Το φοινικέλαιο αυξάνει την αναλογία του κορεσμένου λίπους στο γάλα κι έτσι το βούτυρο λιώνει πιο δύσκολα” έγραψε σε άρθρο της η Σαρλμπουά. ”Γι αυτό τον λόγο, το βούτυρο που φτιάχνεται από αγελάδες που τρέφονται με φοινικέλαιο, είναι δύσκολο να απλωθεί σε θερμοκρασία δωματίου.”

Τόσο η Σαρλμπουά, όσο και η Ρόζενταλ, συνδέουν την προσθήκη του φοινικέλαιου στην τροφή των αγελάδων με την πανδημία. Σύμφωνα με την Ενωση Παραγωγών Γαλακτοκομικών προϊόντων του Καναδά, η ζήτηση βουτύρου στην χώρα αυξήθηκε κατά 12,4% το 2020, κυρίως λόγω του ότι οι Καναδοί που μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, το έχουν ρίξει στη μαγειρική και την ζαχαροπλαστική.

Για να αυξήσουν την παραγωγή τους, οι κτηνοτρόφοι του Καναδά αύξησαν το ποσοστό φοινικέλαιου στην τροφή των αγελάδων, με αποτέλεσμα το “buttergate”.