Χάλκη, Αστυπάλαια και Νάξος, παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο ως Smart & Green νησιά

Ιδιαίτερη παρουσίαση της Χάλκης από τον όμιλο Συγγελίδη και τη Citroen
Picasa

Την κατάλληλη ευκαιρία βρήκαν οι δήμοι των νησιών Χάλκης, Αστυπάλαιας και Νάξου, αλλά και ο ΕΟΤ, προκειμένου να παρουσιάσουν τη μετατροπή των νησιών αυτών σε Smart & Green προορισμούς.

Η διεθνής έκθεση Τουρισμού του Λονδίνου, η μεγαλύτερη του κόσμου, «WORLD TRAVEL MARKET», ήταν το πεδίο όπου αποκαλύφθηκαν οι ενέργειες που γίνονται στα τρία νησιά.

CITROEN

Η Χάλκη

Ιδιαίτερη παρουσίαση έγινε από τον όμιλο Συγγελίδη και τη Citroen, που έχουν αναλάβει να αλλάξουν τα δεδομένα της Χάλκης.

Το νησί έχει μπει εδώ και 1 χρόνο στην εποχή της αειφορίας και έχει μετατραπεί σε πρότυπο «πράσινης» οικονομίας, καινοτομίας και αειφόρου κινητικότητας. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι η τάχιστη ολοκλήρωση του εγχειρήματος που διήρκησε λιγότερο από 4 μήνες (2 Ιουλίου 2021 υπογραφή MoU και στις 5 Νοεμβρίου 2021 έγινε η τελετή παράδοσης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη).

Με τη χρήση οικονομικής, πράσινης ενέργειας για τις μετακινήσεις και τις ευρύτερες δραστηριότητες του νησιού, το εγχείρημα αποκτά παγκόσμια σημασία, καθώς η Χάλκη αποτελεί παράδειγμα και έχει αναδειχθεί σε διεθνές πρότυπο που θα επιτελέσει ρόλο «οδηγού» για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, στη βιώσιμη μετακίνηση και την πλήρη απανθρακοποίηση των Ελληνικών νησιών .

Μάλιστα, σημαντική αναφορά για τη Χάλκη, έκανε στις εργασίες της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP27, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς είχε την ευκαιρία να αναδείξει ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα GR–ECO islands, το οποίο πιλοτικά έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στη Χάλκη. Η παρουσίαση του προγράμματος, το οποίο αποβλέπει μεταξύ άλλων στην αντικατάσταση ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα μικρά νησιά και την τόνωση της ηλεκτροκίνησης ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της Συνόδου.

Ο Δημήτρης Καββούρης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Συγγελίδη, παρουσιάζοντας τη συμβολή της Citroen στη μετατροπή της Χάλκης στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» GR-ECO νησί, ανέφερε ότι: «Στη Citroen και στον όμιλο Συγγελίδη είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που συμμετείχαμε σε αυτό το εξαιρετικό έργο στο νησί της Χάλκης μετατρέποντάς τη σε πρότυπο νησί αυτονομίας και βιώσιμης μετακίνησης, με στόχο μια ολοκληρωμένη “πράσινη μετάβαση” που έχει άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επιχειρήσεων του νησιού. Σε αρμονία με τους στόχους μείωσης του κλιματικού αποτυπώματος που τίθενται στο πλαίσιο της Δράσης “Χάλκη Πράσινο - Έξυπνο Νησί”, συνταχθήκαμε αποφασιστικά με την ευαισθησία που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, η γαλλική πρεσβεία και η γαλλική επιχειρηματική κοινότητα και αναλάβαμε την προώθηση της ηλεκτρικής μετακίνησης μηδενικών ρύπων. Δεσμευόμαστε να κάνουμε την ηλεκτροκίνηση προσβάσιμη σε όλους και πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί πηγή προόδου στην κοινωνία».

Ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, τόνισε ότι: «Στις προτεραιότητές μας είναι η συμμετοχή της Χάλκης σε σημαντικές εκθέσεις διεθνούς κύρους όπως η συγκεκριμένη, στο πλαίσιο του στόχου μας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού μας. Στόχος μας να διεκδικήσουμε για το νησί της Χάλκης την ταυτότητα του ελκυστικού Βιώσιμου Τουριστικού Προορισμού, 12 μήνες το χρόνο. Επίσης, θέλουμε να ενημερώσουμε την Παγκόσμια Τουριστική Αγορά, αλλά και την ειδική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου (που αποτελεί παραδοσιακά μία από τις κύριες αγορές – στόχους για τη Χάλκη) ότι το νησί μας αποτελεί έναν ασφαλή και ελκυστικό πολυδιάστατο βιώσιμο τουριστικό προορισμό για αξέχαστες διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το τρέχον σύστημα μεταφορών του Δήμου έχει εκσυγχρονιστεί και ενσωματώνει πλέον έναν νέο τεχνολογικό και πράσινο τρόπο μετακίνησης».

Picasa

Η Αστυπάλαια

Το πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί», που από κοινού υλοποιούν η Ελληνική Δημοκρατία και o όμιλος Volkswagen, με την έμπρακτη υποστήριξη της Kosmocar, του Δήμου Αστυπάλαιας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σκοπεύει να προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση του μετασχηματισμού ενός ολόκληρου συστήματος. Μέσα σε πέντε χρόνια, η Αστυπάλαια πρόκειται να μετατραπεί σε ένα νησί με μεγάλο βαθμό βιώσιμης κινητικότητας και ενέργειας – με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, έξυπνες υπηρεσίες κινητικότητας και ένα πράσινο υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας. Στο σημαντικό αυτό έργο εμπλέκονται 16 οργανισμοί ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα με προέλευση από 4 ευρωπαϊκές χώρες.

.
.
CITROEN

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα βρίσκεται πλέον στο δεύτερο έτος υλοποίησής του. Στον πυλώνα της έξυπνης κινητικότητας, η λειτουργία της υπηρεσίας vehicle sharing “astyGO” σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες shuttle service “ASTYBUS - με το συντονισμό της Kosmocar και αποκλειστικά μέσω ηλεκτρικών οχημάτων - ολοκληρώνουν το καινοτόμο οικοσύστημα έξυπνης και οικολογικής μετακίνησης στο νησί της Αστυπάλαιας. Έτσι όλες οι ανάγκες μετακίνησης στο νησί, μπορούν να πραγματοποιηθούν με εύκολο και απλό τρόπο μέσω της πρωτοποριακής εφαρμογής “astyMOVE” ενσωματώνοντας με καινοτόμο τρόπο όλες τις υπηρεσίες στο smartphone του επισκέπτη και του μόνιμου κατοίκου της Αστυπάλαιας.

Τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου εφαρμογής του οικοσυστήματος μετακίνησης, από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο 2022, απέδειξαν την καθολική αποδοχή των υπηρεσιών, τόσο από τους επισκέπτες του νησιού, όσο και κυρίως από τους μόνιμους κατοίκους, αναδεικνύοντας στην πράξη την ανάγκη για βελτίωση του τρόπου μετακίνησης στην Αστυπάλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφαρμογή “astyMOVE” διαθέτει ήδη 1.900 εγκεκριμένους και ενεργούς χρήστες με περισσότερα από 7.000 downloads.

Picasa

Ιδιαίτερα τα ηλεκτρικά οχήματα της υπηρεσίας “ASTYBUS”, την ευθύνη λειτουργίας της οποίας έχει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «K2», διένυσαν 138.900 χλμ μέσα σε 4 μήνες, πραγματοποιώντας 21.798 διαδρομές το ίδιο διάστημα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το 22% των μόνιμων κατοίκων της Αστυπάλαιας χρησιμοποίησαν το “ASTYBUS”, γεγονός που αναδεικνύει και την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας μέσα τους πρώτους 4 μήνες λειτουργίας της εφαρμογής.

Παράλληλα, σχεδόν 500 διαδρομές πραγματοποιήθηκαν με τα ηλεκτρικά οχήματα της υπηρεσίας “astyGO” με 1,2 χρήστες την ημέρα ανά όχημα να τα «μοιράζονται», κάνοντας πράξη το μοντέλο του vehicle sharing στην Αστυπάλαια.

Συνολικά, οι χρήστες του οικοσυστήματος “astyMOVE” διένυσαν περισσότερα από 150.000 χλμ με ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volkswagen, μετακινήσεις που θα ισοδυναμούσαν με επιβάρυνση 18 τόνων CO2 εφόσον πραγματοποιούνταν με αυτοκίνητα κινητήρων εσωτερικής καύσης (μ.ο. 120 γρ / χλμ).

Δημοφιλή