Χάπι για τον κορονοϊό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που δίνει το «πράσινο φως» στη θεραπεία με μολνοπιραβίρη κατά της Covid-19.
Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που δίνει το «πράσινο φως» στη θεραπεία με μολνοπιραβίρη κατά της Covid-19.
Handout . via Reuters
Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που δίνει το «πράσινο φως» στη θεραπεία με μολνοπιραβίρη κατά της Covid-19.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το πρώτο αντιικό χάπι για την θεραπεία της Covid-19.

Την Πέμπτη δόθηκε το «πράσινο φως» από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) και το ανεξάρτητο επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, την Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Φάρμακα.

Γιατί είναι μεγάλη υπόθεση;

Η έγκριση του χαπιού –γνωστού και ως Lagevrio – χαιρετίστηκε από τον υπουργό Υγείας Σατζίντ Ντάβιντ ως «ιστορική ημέρα για τη χώρα», δηλώνοντας ότι το φάρμακο αλλάζει «τους όρους του παιχνιδιού».

Το χάπι λέγεται ότι μειώνει περίπου στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από κορονοϊό.

Είναι επίσης το πρώτο φάρμακο κατά της Covid που μπορεί να ληφθεί ως χάπι αντί για ένεση, που σημαίνει ότι μπορεί να χορηγηθεί εκτός νοσοκομείου πριν προχωρήσει η μόλυνση και έτσι θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στα συστήματα υγείας.

Η εταιρεία παρασκευής του, Merck,ισχυρίζεται ότι η θεραπεία θα πρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματική και έναντι πιθανών μελλοντικών μεταλλάξεων της Covid.

Τί κάνει, όμως, το χάπι αυτό;

Μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς που πάσχουν από Covid με ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις και διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης.

Πώς λειτουργεί;

Τέσσερα χάπια πρέπει να λαμβάνονται δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες.

Το χάπι σταματά την αναπαραγωγή του ιού εισάγοντας ένα «σφάλμα» στον γενετικό του κώδικα, κάτι που σημαίνει ότι τα επίπεδα του κορονοϊού στο σώμα παραμένουν χαμηλά.

Αυτό αποτρέπει την επιδείνωση μιας σχετικά χαμηλού επιπέδου μόλυνσης, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των νοσηλειών.

Το MHRA εξήγησε: «Με βάση τα δεδομένα κλινικών δοκιμών, το Lagevrio είναι πιο αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται κατά τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης και έτσι συνιστάται η χρήση του το συντομότερο δυνατό μετά από ένα θετικό τεστ Covid-19 και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων».

Ποιος θα μπορεί να το πάρει;

Οι ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν ότι το χάπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που νοσούν με ήπια έως μέτρια λοίμωξη Covid και έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής λοίμωξης, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή ηλικία άνω των 60 ετών.

Πότε θα έχουμε πρόσβαση σε αυτό;

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας εξηγεί: «Εργαζόμαστε με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη την κυβέρνηση και με το NHS για τα σχέδια ανάπτυξης και διάθεσης του φαρμάκου στους ασθενείς μέσω μιας εθνικής μελέτης που θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Περισσότερες λεπτομέρειες για την κυκλοφορία του δεν έχουν ανακοινωθεί.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, επισήμανε ότι «ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα θα τα έχουμε μέσα σε αυτή την χρονιά, το χάπι της Merck δεν νομίζω ότι θα το έχουμε πριν το τέλος του έτους. Είμαστε σε επαφή, μπορεί να το έχουμε νωρίτερα, πάντως δεν θα το έχουμε σίγουρα για τις επόμενες 3 εβδομάδες».

Γιατί η Βρετανία είναι η πρώτη που το ενέκρινε;

Αν και το χάπι αναπτύχθηκε από αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες – και αρχικά δημιουργήθηκε την καταπολέμηση της κλασικής γρίπης – οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ βρίσκονται πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο στις αξιολογήσεις τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 480.000 παρτίδες του φαρμάκου που θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του έτους, αν και η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει αποκαλύψει πόσο θα κοστίσει.

Έχει επίσης παραγγείλει 250.000 παρτίδες ενός παρόμοιου νέου φαρμάκου που αναπτύχθηκε από την Pfizer, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη έγκριση.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Σιγκαπούρης και της Νότιας Κορέας – έχουν ήδη παραγγείλει μεγάλες παρτίδες μολνοπιραβίρης αφού δημοσιεύθηκαν πρόσφατα θετικά αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές σταδίου 3.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αγοράσει εκ των προτέρων 1,7 εκατομμύρια παρτίδες, με περίπου 700 ή 513 δολάρια για κάθε συσκευασία, ενώ η συμβουλευτική επιτροπή διαχείρισης τροφίμων και φαρμάκων πρόκειται να αξιολογήσει τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του χαπιού στο τέλος του μήνα.

Όμως, υπάρχει ένα μεινόεκτημα

Ο Ντέιβιντ Ντάουντι, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη προειδοποίησε ότι δεν είναι η τέλεια θεραπεία.

Σε συνέντευξη στους Financial Times, λέει: «Δεδομένου ότι το φάρμακο δεν σταματά τη μόλυνση, δεν είμαι σίγουρος ότι θα έφτανα στο σημείο να το αποκαλώ φάρμακο που «αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού», κάτι που ισχύει για τα εμβόλια».