Χάπια άμβλωσης στα φαρμακεία των ΗΠΑ για να βοηθηθούν οι γυναίκες μετά τις απαγορεύσεις

Μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμα σε κλινικές και on line φαρμακεία. Θα χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Σημαντικό βήμα, τη στιγμή που Πολιτείες περιορίζουν το δικαίωμα στην διακοπή κύησης.
UCG via Getty Images

Τα φαρμακεία στις ΗΠΑ θα επιτρέπεται πλέον να πωλούν χάπια άμβλωσης, μετά από απόφαση της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί η πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση, την ώρα που ολοένα και περισσότερες πολιτείες προσπαθούν να περιορίσουν το δικαίωμα τους.

Για την αγορά των χαπιών θα απαιτείται ιατρική συνταγή ενώ μέχρι τώρα τα χάπια ήταν διαθέσιμα μόνο σε μερικά διαδικτυακά φαρμακεία ή οι γυναίκες μπορούσαν να τα προμηθευτούν από γιατρούς ή κλινικές.

Σύμφωνα με ειδικούς, στις ΗΠΑ τα χάπια άμβλωσης χρησιμοποιούνται ήδη στις περισσότερες από τις μισές διακοπές κύησης. Εξάλλου βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο της πολιτικής και νομικής διαμάχης για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Την απόφαση του FDA χαιρέτισε η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU).

«Χαιρόμαστε που ο FDA διεύρυνε την πρόσβαση των φαρμακείων σε αυτό το ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο», σχολίασε η Τζούλια Κέι δικηγόρος στο Reproductive Freedom Project του ACLU.

Η Μάρτζορι Ντάνενφελσερ, πρόεδρος της οργάνωσης κατά των αμβλώσεων Susan B. Anthony List, από την πλευρά της επέκρινε την απόφαση. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι προτάσσει τα κέρδη της βιομηχανίας αμβλώσεων έναντι της ασφάλειας των γυναικών και της ζωής των παιδιών που θα γεννηθούν», κατήγγειλε.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή