ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/07/2018 16:26 EEST | Updated 03/07/2018 16:44 EEST

Χατζηδάκης σε Μοσκοβισί: Πείτε μας τι θα γίνει με τις συντάξεις για να διαμορφώσουμε και εμείς το πρόγραμμά μας

SOOC

(Upd) - Το θέμα με τα ερωτηματικά, τα οποία γεννήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους δανειστές την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, έθεσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Ευρωπαίο επίτροπο, Ζαν Πιερ Μοσκοβισί. 

Αφού σημείωσε ότι η ΝΔ λέει το αυτονόητο με κάθε Έλληνα πολίτη, ότι δεν θέλει να περικοπούν οι συντάξεις, ζήτησε να ξεκαθαριστεί το ζήτημα προς όλους και κυρίως τους συνταξιούχους. «Εμείς το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας. Αν, κύριε επίτροπε, μας πείτε ότι η συμφωνία αυτή για τις συντάξεις θα ακυρωθεί, και θα ακυρωθούν και οι υπόλοιπες ενδεχομένως συμφωνίες της χώρας, καλοδεχούμενο! Καλοδεχούμενο, να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε και εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμά μας. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν καθαροί οι όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα, για όλους τους Έλληνες, και θα πρέπει να ξέρουμε πώς θα προχωρήσει η χώρα μπροστά, με βάση τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Το τονίζω προς πάσα κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί απευθυνόμενος προς τον κ. Χατζηδάκη είπε ότι  pacta sunt servanta (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας θα συνδιαμορφώνεται με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι μια νορμάλ χώρα στη ζώνη του ευρώ, θα εξετάζουμε τον Προϋπολογισμό της όπως εξετάζουμε τον προϋπολογισμό κάθε χώρας και μαζί με τον Ευκλείδη θα βλέπουμε πως το προσχέδιο του Προϋπολογισμού τηρεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, αυτό κάνει κάθε χώρα».

Επιπλέον, ο κ. Μοσκοβισί προσθέτοντας ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μερίδιο για την επιτυχία υπογράμμισε «Να νιώθετε ότι είναι και δική σας επιτυχία η σημερινή, όχι μόνον του κυβερνώντος κόμματος». 

«Είμαστε σε 4ο Μνημόνιο» 

Νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας  στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές -  αμέσως μετά την ομιλία του Ευρωπαίου επιτρόπου - είχε αναφέρει ότι «Μπορεί να το ονομάσουμε Πιέρ, Ευκλείδη ή Κωστή, αλλά οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η συμφωνία δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας.

Το επόμενο σημείο στο οποίο επικέντρωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ την τοποθέτησή του αφορούσε το «αύριο της χώρας», καθώς τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας σε αυτήν τη φάση είναι κυρίως πολιτικό.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι δεν μηδενίζει τις προσπάθειες που έγιναν και προφανώς τις προσπάθειες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του κ. Μοσκοβισί και χαιρέτισε το γεγονός ότι η χώρα παρέμεινε τελικά στο ευρώ, «χάρη και στην χωρίς προϋποθέσεις στήριξη, που έδωσε το σύνολο της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης τον Αύγουστο του 2015 στην κυβέρνηση». «Δεν μηδενίζω, επίσης, και την πρόσφατη συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέος, η οποία, όπως και η προηγούμενη, πολύ σημαντικότερη, το λένε και οι αριθμοί και είναι ξεροκέφαλοι οι αριθμοί του 2012, είναι φυσικά καλοδεχούμενη» είπε ο Χατζηδάκης.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «η συμφωνία δεν είναι καθόλου μα καθόλου ανώδυνη για τους Έλληνες πολίτες, διότι ως προϋπόθεση είχε την υιοθέτηση σκληρών μέτρων, περικοπής συντάξεων, περικοπής του αφορολόγητου, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ίσα με το 2060, το Υπερταμείο ίσα με το 2115, τη σκληρή εποπτεία του ΕSM στις ελληνικές τράπεζες. Σε αντάλλαγμα έχουμε το cash buffer, το μαξιλάρι. Από τη μία πλευρά, λοιπόν, έχουμε λεφτά, από την άλλη έχουμε υποχρεώσεις και, φυσικά, εποπτεία. Λεφτά από τη μία, υποχρεώσεις και εποπτεία είχαμε και στο πρώτο και στο δεύτερο και στο τρίτο μνημόνιο» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης κατά το πρώτο κεφάλαιο της τοποθέτησής του. Απευθυνόμενος προς τον κ. Μοσκοβισί είπε: «Κύριε επίτροπε, λοιπόν, μπορούμε να το βαπτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο».

Ως μία δεύτερη παρατήρηση για τη τη συμφωνία, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως το κλίμα, αφού δεν είναι μόνο ότι υπάρχουν ακόμα τα capital controls, είναι αυτή καθαυτή η συμφωνία, η οποία, ουσιαστικά, βάζει την Ελλάδα με το μαξιλάρι ασφαλείας, τα χρήματα που θα πάρουμε από τον ESM, σε μία χρηματοδοτική γυάλα, μέχρι το τέλος του 2021 για να καλυφθούν με ασφάλεια οι χρηματοδοτικές ανάγκες μας. «Άρα, παρότι μιλάμε για αγορές, στην πραγματικότητα δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις αγορές και ούτε, ενδεχομένως, οι αγορές να δείξουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, με βάση το ίδιο το πνεύμα της συμφωνίας και με βάση αυτά που δείχνει αυτό το μαξιλάρι ασφαλείας, το οποίο, προφανώς, εγκρίθηκε για τους λόγους που είπα» πρόσθεσε.

Τζανακόπουλος: Ο κ. Χατζηδάκης θύμωσε με την αλήθεια

«Το πολιτικό αφήγημα και το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ έχει κατεδαφιστεί», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, καλώντας τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, να συμβιβαστεί με αυτό το γεγονός και τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα. Σχολίασε ότι νωρίτερα στο κοινοβούλιο, ο κ. Χατζηδάκης «θύμωσε με την αλήθεια».

Ειδικότερα, σε δήλωση του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθήσαμε πριν από λίγη ώρα τον κ. Χατζηδάκη να θυμώνει στο ελληνικό κοινοβούλιο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Μοσκοβισί», για να τονίσει: «Ο κ. Χατζηδάκης όμως στην πραγματικότητα θύμωσε με την αλήθεια, θύμωσε με το γεγονός ότι ο κ. Μοσκοβισί είπε το αυτονόητο: Δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο, ότι η Ελλάδα πέτυχε μια πολύ θετική συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η οποία το καθιστά πλέον βιώσιμο». Επιπλέον, σημείωσε ότι ο κ. Χατζηδάκης «θύμωσε όμως και με το γεγονός ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση δεν θα γίνεται πλέον στη βάση των μέσων αλλά στη βάση των στόχων, ως προς τους οποίους θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης».

«Ο κ. Χατζηδάκης», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αντί να θυμώνει, θα πρέπει πλέον να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι το πολιτικό αφήγημα και το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ έχει κατεδαφιστεί και να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα».