Χειρόγραφο του Γαλιλαίου είναι πλαστογραφημένο από τον διάσημο παραχαράκτη Τόμπια Νικότρα

Το μελάνι, το χειρόγραφο και μερικές από τις επιλογές λέξεων φαίνονταν περίεργες για ένα έγγραφο του 17ου αιώνα.
.
.
University of Michigan Library

Ένα χειρόγραφο που μέχρι σήμερα οι ειδικοί πίστευαν ότι έγραψε ο Γαλιλαίος Γαλιλέι
είναι στην πραγματικότητα πλαστό, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Πρόκειται για ένα κομμάτι χαρτί το οποίο κοσμούσε τη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της βιβλιοθήκης.

Μετά από μια εσωτερική έρευνα ενός καθηγητή ιστορίας διαπιστώθηκε ότι το χειρόγραφο είναι ψεύτικο: Τα υδατογραφήματα στο χειρόγραφο είναι του 18ο αιώνα, πάνω από εκατό χρόνια μετά το θάνατο του διάσημου αστρονόμου.

«Μας στεναχώρεσε όταν μάθαμε για πρώτη φορά ότι το χειρόγραφο του Γαλιλαίου δεν ήταν στην πραγματικότητα του Γαλιλαίου», είπε η Ντόνα Λ. Χάγιαρντ, κοσμήτορας των βιβλιοθηκών του Μίσιγκαν, στους New York Times την περασμένη εβδομάδα.

Το πανεπιστήμιο είχε το χειρόγραφο από το 1938, όταν το δώρησαν οι διαχειριστές της Τρέισι ΜακΓκρέγκορ, μιας επιχειρηματία του Ντιτρόιτ που είχε αποκτήσει το έγγραφο σε δημοπρασία ενός άλλου συλλέκτη το 1934.

Ο κατάλογος δημοπρασιών του 1934 ισχυριζόταν ότι ο καρδινάλιος Πιέτρο Μάφι (1858-1931), Αρχιεπίσκοπος της Πίζας, είχε επικυρώσει την αυθεντικότητα του χειρογράφου συγκρίνοντάς το με άλλες επιστολές του Γαλιλαίου στη συλλογή του, σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ο διάσημος αστρονόμος είχε γράψει μια έκδοση αυτής της επιστολής - ένα τελικό προσχέδιο βρίσκεται στο Κρατικό Αρχείο στο Βενετία, Ιταλία. Το τελικό σχέδιο αυτών των σημειώσεων βρίσκεται επίσης στην Ιταλία, στην Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας.

Αλλά όταν ο Νικ Γουίλτινγκ, ιστορικός στο Georgia State University, είδε μια φωτογραφία του εγγράφου, υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Το μελάνι, το χειρόγραφο και μερικές από τις επιλογές λέξεων φαίνονταν περίεργες για ένα έγγραφο του 17ου αιώνα, είπε στους New York Times.

Ο Γουίλτινγκ έστειλε email στον επιμελητή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Πάμπλο Άλβαρεζ τον Μάιο του 2022 με τις ανησυχίες του και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ξεκίνησε μια εσωτερική έρευνα.

Τρεις μήνες αργότερα, το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι ο Γουίλτινγκ είχε δίκιο. Το έγγραφο δεν συντάχθηκε από τον Γαλιλαίο, αλλά πιθανότατα από τον Τόμπια Νικότρα, έναν Ιταλό πλαστογράφο που έδρασε τις δεκαετίες του 1920 και του 1930.

Εξετάζοντας το υδατογράφημα στο χαρτί είδαν τα αρχικά «BMO», συντομογραφία του Μπέργκαμο της Ιταλίας. Τα πρώτα γνωστά έγγραφα με το μονόγραμμα «BMO» χρονολογούνται στο 1770, που σημαίνει ότι το έγγραφο δεν μπορεί να είναι παλαιότερο από αυτό.

Σύμφωνα με δήλωση του πανεπιστημίου, ο Γουίλτινγκ ανακάλυψε επίσης μια παρόμοια πλαστογραφία του Νικότρα (μια επιστολή που υποτίθεται ότι από το 1607) στις συλλογές της The Morgan Library στη Νέα Υόρκη.

Δημοφιλή