Χερσώνα: Το ρωσικό βατερλό και η ουκρανική αντίσταση

Η Λευκωσία δεν είναι Βερολίνο, εδώ 40.000 Τούρκοι στρατιώτες στέκονται πάνοπλοι πίσω από μια πράσινη γραμμή
Stringer . via Reuters

Η 9η Νοεμβρίου 1989 είναι μια καθοριστική μέρα για την ιστορία της Ευρώπης και όχι μόνο. Είναι η μέρα κατά την οποία λήφθηκε η τελική απόφαση –κυρίως από τον γερμανικό λαό– για την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ένα σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου που διχοτόμησε τη Γερμανία για 28 χρόνια.

Τόσα χρόνια μετά, το Τείχος έχει αφήσει ανεπούλωτα σημάδια στο Βερολίνο και συχνά χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για άλλες περιπτώσεις. Μια από αυτές είναι και η Κύπρος, ασφαλώς. Πολλοί επιμένουν να συγκρίνουν το Βερολίνο και τη Λευκωσία, συντηρώντας μια ιστορικά άσχετη σύγκριση. Είναι γνωστό ότι η διχοτόμηση της Γερμανίας επήλθε μετά την παράδοση των Ναζί (8 Μαΐου 1945) και παρόλο που η συμφωνία έπαψε να είναι τυπικά σε ισχύ, δεν είναι δυνατόν να συγκρίνεται με την Κύπρο. Όπου 40.000 Τούρκοι στρατιώτες στέκονται πάνοπλοι πίσω από μια πράσινη γραμμή που χαράκτηκε από τους Βρετανούς και κατέστη εντονότερη με την εισβολή του 1974.

Η 9η Νοεμβρίου, όμως, αποτελεί (από φέτος) και μια σημαντική ημερομηνία της ουκρανικής και όχι μόνο ιστορίας. Η υποχώρηση 40.000 Ρώσων στρατιωτών από τη Χερσώνα, μια εξαιρετικά σημαντική πόλη για την Ουκρανία, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό σταθμό για την εξέλιξη του πολέμου και της ρωσικής κατοχής. Η Χερσώνα αποτελεί σημαντικό λιμάνι και πύλη προς την Κριμαία και πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής τον Μάρτιο του 2022. Στις 5 Οκτωβρίου δε, η Χερσώνα συμπεριλήφθηκε στις περιοχές που ενσωματώθηκαν παράνομα στη Ρωσική Ομοσπονδία –ανακοινώθηκε πανηγυρικά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, από χθες έχει εγκαταλειφθεί από τον ρωσικό ιμπεριαλιστικό στρατό.

Παρόλο που πριν την εισβολή της Ρωσίας, ο πληθυσμός της Χερσώνας ξεπερνούσε τις 250.000 και εκτιμάται ότι απομένουν 30.000-60.000 πια, οι Ουκρανοί δεν είναι διατεθειμένοι να παραδοθούν. Τη Δευτέρα, μάλιστα, είχε αναφερθεί πως οι Ρώσοι έκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού στην περιοχή, κάτι που κάνει δυσκολότερη την επιβίωση για τους εναπομείναντες κατοίκους.

Όμως, η ουκρανική αντίσταση έχει αποδείξει πως δεν μασάει και από του χρόνου μια άλλη 9η Νοεμβρίου θα έχουμε ως παράδειγμα, όσο κι αν προσπαθούν οι αρνητές της ρωσικής εισβολής να δικαιολογηθούν εκ μέρους του Πούτιν. Οι μαχόμενοι Ουκρανοί δεν συμβιβάζονται με συνθηκολογήσεις και συμβιβασμούς, δεν χαρίζουν την πατρίδα τους, δυτικά ή ανατολικά του Δνείπερου. Δεν είναι διατεθειμένοι να αναγνωρίσουν ρωσική κυριαρχία στη Μαριούπολη, στο Ντονέτσκ, στο Λουγκάνσκ, στο Χάρκοβο. Ούτε έναν Ρώσο στρατιώτη δεν θα ανεχτούν, την επόμενη μέρα της ρωσικής εισβολής/κατοχής. Αυτό είναι παράδειγμα για την Κύπρο. Εδώ δεν είναι Βερολίνο. Εδώ είναι Χερσώνα.

Δημοφιλή