Χιλιάδες νεαροί ακτιβιστές διαδηλώνουν για το κλίμα στην COP26

Καταλαμβάνουν τους δρόμους της Γλασκώβης, ζητώντας ουσιαστική δράση για τη διάσωση του πλανήτη.
Jeff J Mitchell via Getty Images

Χιλιάδες νεαροί ακτιβιστές από όλο τον κόσμο διαδηλώνουν την Παρασκευή στους δρόμους της Γλασκώβης, όπου συνεχίζεται για έκτη ημέρα η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP6), ολοκληρώνοντας έτσι μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από κυβερνητικές δεσμεύσεις και διαμαρτυρίες φοιτητών για την κλιματική αλλαγή.

«Περιμένουμε από πολλούς ανθρώπους να έρθουν και να ενωθούν μαζί μας στους δρόμους, και όχι μόνο νέοι, αλλά και ενήλικες που υποστηρίζουν τη νεολαία, και ενήλικες που θέλουν δράση για το κλίμα», δήλωσε η Ισαμπέλ Αξελσον, 20 ετών, ακτιβίστρια με το κίνημα νεολαίας Fridays For Future, που διοργανώνει την πορεία, με επικεφαλής την Γκρέτα Τούνμπεργκ.

BEN STANSALL via Getty Images

Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει σε πρόσωπα όπως η Αξελσον, η Τουνμπεργκ και η Βανέσα Νακάτε από την Ουγκάντα, νεαροί ακτιβιστές που έχουν αυξήσει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική αλλαγή και για το πως θα επηρεαστεί το μέλλον του κόσμου από τις αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα.

Λίγες ώρες αργότερα, στην Ουάσιγκτον, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναμένεται να ψηφίσει για τη νομοθεσία-μαμούθ «Build Back Better» του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία περιλαμβάνει μέτρα 555 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Jeff J Mitchell via Getty Images

Αλλού αυτή την εβδομάδα, δήμαρχοι πόλεων ψάχνουν τρόπους για να προωθήσουν τη δράση για το κλίμα στην πατρίδα τους.

«Οι εθνικές κυβερνήσεις αργούν να επικοινωνήσουν (σ.σ. το πρόβλημα) - είναι πολύ γραφειοκρατικές, εσωτερικά και μεταξύ τους. Εμείς είμαστε απλώς δήμαρχοι», δήλωσε ο δήμαρχος του Λος Αντζελες, Ερικ Γκαρσέτι, πρόεδρος του παγκόσμιου δικτύου δημάρχων C40 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

BEN STANSALL via Getty Images

Ωστόσο, δεν υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με το πόσο αυτές οι εθελοντικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να μετριάσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι υποσχέσεις για μείωση των εκπομπών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής –αν εφαρμοστούν όλες– θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιορίσουν τη υπερθέρμανση στους 1,8 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, ορισμένοι διαπραγματευτές του ΟΗΕ και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί είπαν ότι η αξιολόγηση ήταν πολύ ρόδινη και ότι πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά.

Jeff J Mitchell via Getty Images
via Associated Press

Η καθηγήτρια Γκέιλ Γουάιτμαν, ιδρύτρια της ομάδας ακτιβιστών για το κλίμα Arctic Basecamp, είπε ότι ελπίζει οι ενέργειες διαμαρτυρίας και οι εκδηλώσεις ενημέρωσης να ενισχύσουν τις συζητήσεις.

Δημοφιλή