Χωρίς πανελλήνιες η εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ από το 2020 και ανατροπές στο Λύκειο. Τι λέει ο Κώστας Γαβρόγλου

Χωρίς πανελλήνιες η εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ από το 2020 και ανατροπές στο Λύκειο. Τι λέει ο Κώστας Γαβρόγλου
SOOC

Σε προθάλαμο για τα Πανεπιστήμια θα εξελιχθεί ουσιαστικά η Γ′ Λυκείου μέσα από προπαρασκευαστικά μαθήματα καθώς το γενικό πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται στη Β′ Λυκείου.

Παράλληλα, από το καλοκαίρι του 2020 ο βαθμός απολυτηρίου θα καθορίζει την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με εξαίρεση για ένα μεταβατικό διάστημα τις Ιατρικές Σχολές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία, όπως γνωστοποιεί με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Γαβρόγλου.

Όπως διευκρινίζει, οι Πανελλήνιες καταργούνται σταδιακά και έτσι τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στην Α΄ Λυκείου θα μπουν στα πανεπιστήμια με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου. Ωστόσο το σύστημα των εξετάσεων, για ένα διάστημα θα διατηρηθεί σε μια σειρά σχολών.

Επίσης ο κ.Γαβρόγλου αναφέρθηκε δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, τα οποία θα συνδέονται με τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Τέλος λέει όχι στα μη κρατικά ΑΕΙ επικρίνοντας για «ιδεολογική εμμονή» τους υπέρμαχους των ιδιωτικών πανεπιστημίων και του «νεοφιλελεύθερου μοντέλου του μαθητή ή φοιτητή-πελάτη», ενώ απαντά και στην Ιεραρχία για το ζήτημα των Θρησκευτικών ότι τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία είναι αποκλειστικό ζήτημα της πολιτείας.

Πηγή: TA NEA

Δημοφιλή