Χωρίς τελική συμφωνία, αλλά με «σημαντική προσέγγιση» η συνάντηση Γιούνκερ-Μέι

Χωρίς τελική συμφωνία, αλλά με «σημαντική προσέγγιση» η συνάντηση Γιούνκερ-Μέι
Yves Herman / Reuters

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφεραν να καταλήξουν σήμερα σε μια οριστική, συνολική συμφωνία για το Brexit, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ερυωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στις συζητήσεις, δεν κατέστη δυνατόν να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία σήμερα, είπε ο Γιούνκερ. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ, στα μέσα Δεκεμβρίου. Η σημερινή εξέλιξη, τονισε ”δεν συνιστά αποτυχία”.

Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε ”σκληρό” και ”όχι εύκολο” διαπραγματευτή τη Βρετανία, τονίζοντας ότι η Μέι υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της χώρας της. Είπε ότι έχουν απομείνει ανοιχτά δυο-τρία θέματα και ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας.

″Διαπραγματευόμαστε σκληρά και θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί”, είπε από την πλευρά της, η Μέι, δημειώνοντας ότι θα χρειαστούν περισσότερες συζητήσεις σε ”ορισμένα θέματα”. Εξέφρασε όμως και αυτή την αισιοδοξία της ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους ώστε να προχωρήσουν οι δύο πλευρές στη δεύτερη φάση των συζητήσεων.

″Όπως είπε ο πρόεδρος Γιούνκερ, είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση σήμερα. Και οι δύο πλευρές εργάστηκαν σκληρά, καλή τη πίστει (...) Θα επανέλθουμε πριν από το τέλος της εβδομάδας και αισιοδοξώ ότι θα το ολοκληρώσουμε με θετικό τρόπο”, κατέληξε.

Δημοφιλή