ΔΙΕΘΝΕΣ
26/04/2018 17:26 EEST

Χωρίζουν Κράτος - Εκκλησία στη διαδικασία των διαζυγίων στην Κύπρο. Δεν θα έχουν πια κανένα λόγο οι επίσκοποι

malerapaso via Getty Images

Μετά από 28 χρόνια ρυθμίζονται εκ νέου τα θέματα διαζυγίου και γονικής μέριμνας των παιδιών στην Κύπρο, ενώ για πρώτη φορά τίθεται διαχωριστική γραμμή μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας σε ό,τι αφορά το Οικογενειακό Δίκαιο.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, πακέτο επτά νομοσχεδίων που κατατέθηκε στη Βουλή και συζητήθηκε χθες για πρώτη φορά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με τη συγκατάθεση του Αρχιεπισκόπου και των επισκόπων των θρησκευτικών ομάδων, ορίζει ότι στα διαζύγια δεν θα έχουν κανένα λόγο οι οικείοι επίσκοποι. Για τον σκοπό αυτό θα επιχειρηθεί η τροποποίηση του άρθρου 111 του Συντάγματος με την οποία θα καταργηθεί η όποια εμπλοκή της Εκκλησίας, ελληνορθοδόξου ή των θρησκευτικών ομάδων, στη διαδικασία λύσης του γάμου και θα διατηρηθεί μόνο η διαδικασία της συνδιαλλαγής από τον οικείο επίσκοπο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Νομικών είπε ότι κύριος στόχος του εκσυγχρονισμού του Οικογενειακού Δικαίου είναι η προστασία των συμφερόντων του παιδιού και η διαφύλαξη των καλών σχέσεων των γονέων με το παιδί και προς τούτο εισάγεται ο θεσμός του συναινετικού διαζυγίου και η από κοινού επιμέλεια του παιδιού, αντί της μέχρι σήμερα αποδεκτής λύσης ότι η επιμέλεια ασκείται από τη μητέρα. Ανέφερε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο αφήνεται στο ίδιο το παιδί να επιλέξει ποιο επίθετο θα έχει, αντί να μπορεί να πάρει μόνο αυτό του πατέρα όπως γίνεται σήμερα.