Χρηματοδότηση κομμάτων α λα αλβανικά

Χρηματοδότηση κομμάτων α λα αλβανικά
Arben Celi / Reuters

Στην Αλβανία, την πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης, τα κόμματα ξοδεύουν τεράστια ποσά σε πολιτικά λόμπι πχ. κατά την προεκλογική περίοδο. Το σύστημα αδιαφάνειας αφήνει ελεύθερο το πεδίο στη διαφθορά

Πολιτικό σεισμό στην Αλβανία έχει προκαλέσει δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Mother Jones» σύμφωνα με το οποίο εταιρεία γραμματοκιβωτίου πλήρωσε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε αμερικανικό λόμπι γύρω από την εταιρεία Nick Muzin Company για διαφημιστική καμπάνια του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας (DPA). Η κορυφή του παγόβουνου σ′ αυτή την υπόθεση είναι ότι πίσω από την εταιρεία γραμματοκιβωτίου φαίνεται να βρίσκεται ρωσική χρηματοδοτική πηγή. Το αλβανικό κόμμα παραδέχεται μεν ότι έχει μια συμφωνία με την Nick Muzin Company αλλά ότι τα έξοδα του κόμματος για τη διαφημιστική εκστρατεία δεν ξεπέρασαν τα 25.000 δολάρια.

Το γεγονός ότι στην υπόθεση φαίνεται να παίζει ρόλο η Ρωσία, την οποία οι Αλβανοί δεν βλέπουν ούτως ή άλλως με καλό μάτι, πυροδοτεί ακόμη περισσότερο το σκάνδαλο. Το Δημοκρατικό Κόμμα πάντως αρνείται τις κατηγορίες και επιτίθεται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), κατηγορώντας το ότι προσπαθεί να του ρίξει λάσπη.

Η υπόθεση επαναφέρει στην ατζέντα ένα παλιό πρόβλημα της Αλβανίας, αυτό της χρηματοδότησης των κομμάτων. Εδώ και χρόνια τα κόμματα πληρώνουν τεράστια ποσά σε λόμπι του εξωτερικού. Σε αυτά προστίθενται έξοδα για πολυτελείς προεκλογικές εκστρατείες, οι οποίες δεν δικαιολογούνται σε μια φτωχή χώρα όπως η Αλβανία.

Μάταιος κόπος η μάχη για τη διαφάνεια;

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών Αφρίμ Κράσνικι κάνει λόγο για ένα πελατειακό σύστημα: «Τυπικά τα κόμματα δημοσιοποιούν τα έξοδα και τις χρηματοδοτήσεις τους – αλλά χωρίς λεπτομέρειες» εξηγεί και συμπληρώνει ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.

Αλβανοί βουλευτές παραδέχτηκαν δημοσίως ότι κατά την τελευταία προεκλογική εκστρατεία πλήρωσαν μέχρι και ένα εκατομμύριο στο εκάστοτε κόμμα. Η έρευνα του Αφρίμ Κράσνικι έδειξε ότι αυτά τα ποσά δεν βρίσκονται σε κανένα επίσημο έγγραφο των κομμάτων. Ο καθηγητής ζήτησε από την εισαγγελία να ερευνήσει την υπόθεση, κάτι το οποίο εκείνη αρνήθηκε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν έγγραφα που να αναφέρονται σε δηλώσεις βουλευτών σχετικές με τη χρηματοδότηση.

Αλλαγή νόμου ζητά ο ΟΑΣΕ

Στην Αλβανία υπάρχει μεν μια εκλογική επιτροπή, η οποία γνωρίζει πολύ καλά τα κακώς κείμενα του πολιτικού συστήματος και ζητά διαφάνεια, ωστόσο τα ίδια τα κόμματα εκπροσωπούνται στην κεντρική εκλογική επιτροπή, η οποία και διορίζει τους ελεγκτές των κομμάτων. Το αποτέλεσμα είναι ο αγώνας για τη διαφάνεια στην Αλβανία να θεωρείται μάταιος κόπος.

Γι′ αυτό το λόγο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ζητά αλλαγή του νόμου για περισσότερη διαφάνεια. Ανοιχτό παραμένει εάν τα αλβανικά κόμματα θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Πηγή: DW

Δημοφιλή