ΤΟ BLOG
08/03/2018 17:34 EET | Updated 08/03/2018 17:34 EET

«Χρόνια πολλά και φιλιά στα παιδιά!»

SOOC

Επιτροπή της Βουλής για τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, σήμερα, Ημέρα της Γυναίκας.

Τι σου λέει η εκπρόσωπος του κόμματος του οποίου ο Αρχηγός δήλωσε ότι οι ανισότητες είναι φυσικές;«Χρόνια Πολλά!»

Τι σου λέει ο εκπρόσωπος του κόμματος του οποίου ο Αρχηγός είπε ότι ο Πρωθυπουργός «βγάζει στο κλαρί» τη γυναίκα του; «Χρόνια Πολλά!»

Το θέμα εδώ δεν είναι ότι στις ημέρες τιμής δεν ταιριάζουν τα «χρόνια πολλά». Αυτό το εξηγούμε στον καλοπροαίρετο ηλικιωμένο γείτονα.

Το θέμα είναι ότι από τους πολιτικούς γενικώς δεν θέλουμε κενές ευχές αλλά μάχη ενάντια στην εμπεδωμένη νοοτροπία που δικαιολογεί, αναπαράγει και γιγαντώνει τις ανισότητες.

Οι γυναίκες δεν «τα θέλουνε με αυτά που φοράνε», δεν «ομορφαίνουν τα έδρανα της Βουλής», δεν «έχουν αποστολή τους να γίνουν μανούλες». Δεν είναι κάτι άλλο, που αξίζει άλλης μεταχείρισης. Δεν θέλουν να είναι «αγίες ή κοινές», ισότιμες θέλουν να είναι.

Όλοι οι αριθμοί, βίας, υποτίμησης, εκμετάλλευσης, υποεκπροσώπησης, αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται συμμάχους. Όχι σε κάποια γραφικώς νοούμενη «γυναικεία» επιδίωξη. Συμμάχους στην επιδίωξη μιας δίκαιης κοινωνίας.

Οι άντρες δεν μπορεί να λείπουν από αυτό και, δυστυχώς, οι περισσότεροι λείπουν.

Επίσης, δεν μπορεί να λείπει καμία γυναίκα που απλώς έτυχε να γεννηθεί σε ευνοϊκό περιβάλλον, να μην κακοποιηθεί, να έχει χρήματα ή μόρφωση. Πολλές γυναίκες επίσης λείπουν. Καταλαβαίνουν την εκστρατεία για τη διάσωση του αφρικανικού ελέφαντα αλλά όχι για το slut-shaming των κοριτσιών. Όσο πιο μακριά από εμάς τόσο πιο ασφαλές και κατανοητό το θέμα.

Γυναίκα ή άντρας, θέλει δύναμη η συνειδητή συστράτευση με τον αδύναμο και όχι με τον «νικητή». Πρέπει να αντιμετωπίσεις την αμάθεια, αγκυλωμένες ατομικές ταυτότητες και, κυρίως, μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

Αν το κάνεις, ίσως να εισπράξεις επιθετικότητα, κοροϊδία και υπονόμευση. Για να συνετιστείς. Γιατί στερείς από την κοινωνία την ευκαιρία να κερδίσει κανιβαλίζοντας.

Ίσως, όμως, να φτιάξεις θετικά δίκτυα ανθρώπων που θέλουν κάτι περισσότερο από την ατομική βολή και τη μικρή τους κυριαρχία. Που πιστεύουν ότι αξίζει η προσπάθεια να αλλάξεις προς το καλύτερο ακόμα κι ένα χιλιοστό από τον κόσμο που σου παραδόθηκε.

Δεν έχω δει αδύναμους να γιορτάζουν το λόγο της αδυναμίας τους. Δυνατές και δυνατοί μαζί, μπορούμε να γιορτάσουμε και να ευχηθούμε με νόημα «χρόνια πολλά» στους αγώνες αυτούς που όλο κάπου κερδίζονται και όλο επίκαιροι μένουν.