Χτύπημα κάτω απ' τη ζώνη Σαλβίνι σε Γιούνκερ: «Μιλώ μόνο με άτομα που δεν πίνουν»

Alessandro Bianchi / Reuters

Ενώ ΕΕ και Ιταλία ανταλλάσσουν τα τελευταία 24ωρα βέλη για την οικονομία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ και κατά πόσο είναι ελεύθερη να παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης, ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, επιφύλασσε ένα χτύπημα κάτω από τη ζώνη για τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού La 7, είπε: «Μιλώ μόνον με άτομα που δεν πίνουν». Και πρόσθεσε: «Στην Ιταλία, κανείς δεν πιστεύει τις απειλές του Γιούνκερ, ο οποίος παραλληλίζει την χώρα μας με την Ελλάδα».

«Συγκρίνοντας την Ιταλία με την Ελλάδα, ο Γιούνκερ εκτοξεύει το σπρεντ. Αυτή του την δήλωση μπορούσε να την αποφύγει. Πριν να ανοίξει το στόμα του, θα έπρεπε να πίνει δυο ποτήρια νερό και να σταματήσει να προχωρεί σε ανύπαρκτες απειλές. Διαφορετικά, θα του ζητήσουμε αποζημίωση», κατέληξε.

Η Ιταλία ήταν και το βασικό θέμα στο τραπέζι των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο. Το μήνυμα τους προς τη Ρώμη ήταν σαφές: οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να τηρηθούν. Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για την χώρα αλλά αποφάσισε να επιστρέψει μια μέρα νωρίτερα από το Λουξεμβούργο και να μην πάρει μέρος σήμερα στις εργασίες του Ecofin. Η κυβέρνηση της Ρώμης καθορίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για το προσχέδιο του προϋπολογισμού με τον εντοπισμό των περιττών δαπανών του δημοσίου για να βρεθούν όσο γίνεται περισσότεροι πόροι.

Παρά τις κριτικές πάντως επιβεβαιώνεται ότι το έλλειμμα θα αγγίξει το 2,4% του Ακαθόριστου Εγχώριου Προϊόντος για τα επόμενα τρία χρόνια.

«Δεν ανησυχώ για τα τις αγορές. Την μία μέρα είναι θετικές, και την επόμενη στέλνουν αρνητικά μηνύματα, με άνοδο του σπρεντ», δηλώνει ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι.

Ο δε αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο προσθέτει: «κάποιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν να ασκήσουν ψυχολογική τρομοκρατία αλλά η Ιταλία δεν θα κάνει πίσω. Δεν θα εγκαταλείψουμε τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις».

Την ίδια ώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντι, θέλησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα ιταλικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Το ίδιο είχαν επισημάνει νωρίτερα τόσο ο Μπόργκι - που επανέφερε το σενάριο στο προσκήνιο- όσο και ο Ντι Μάιο.

«Το ευρώ είναι το νόμισμά μας και δεν το αποκηρύττουμε» έγραψε ο Κόντε σε ανάρτησή του στο Facebook. Οι όποιες άλλες διακηρύξεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «ελεύθερη άποψη, που δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης» ξεκαθάρισε.

Παράλληλα απέρριψε τα περί διαμάχης με την Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό, αναφέροντας ότι η Ρώμη αρχίζει διάλογο με τους θεσμούς της Ε.Ε. «με αμοιβαία ειλικρίνεια και σεβασμό στο ρόλο του καθενός». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η κυβέρνησή του θα καταδείξει πως ο ιταλικός προϋπολογισμός είναι αξιόπιστος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW)