CULTURE
12/11/2016 03:22 EET

Colour Greece: Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί ζωγραφικής που θέλουν να δώσουν χρώμα στην Ελλάδα

colour greece

Η Αβροκώμη Ζαβιτσάνου και η Βασιλική Τζώρα, γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις κατατακτήριες εξετάσεις στην Αρχιτεκτονική Σχολή, ένα κοινό όνειρο που είχαν. Κάπως έτσι, βρέθηκαν στον Βόλο να σπουδάζουν μαζί, να κάνουν εργασίες μαζί, να περνούν ώρες και μέρες μαζί και από τότε δεν έχουν σταματήσει να συνεργάζονται. Η πρώτη τους επαγγελματική συνεργασία ήρθε με το Colour Greece, μία σειρά από ταξιδιωτικούς οδηγούς ζωγραφικής, ένα εγχείρημα, ομολογουμένως διαφορετικό και ενδιαφέρον. Η HuffPost Greece μίλησε μαζί τους για τον λόγο που θέλουν να «δώσουν χρώμα» στην Ελλάδα και για τη νέα γενιά σουβενίρ.

Τι είναι ακριβώς το Colour Greece;

Πρόκειται για ένα εκδοτικό εγχείρημα, μια σειρά έντυπων ταξιδιωτικών οδηγών λίγο αλλιώτικων από τους άλλους. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι ο ταξιδιώτης προσθέτει τα χρώματα που επιθυμεί στον δικό του οδηγό, στο δικό του ταξίδι. Προσφέρεται έτσι η δυνατότητα ενός εναλλακτικού, διαδραστικού τρόπου ανάγνωσης και περιήγησης διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Ωστόσο, εκτός από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς έχουμε σχεδιάσει και ταξιδιωτικές κάρτες ζωγραφικής (καρτ ποστάλ) που με τον ίδιο τρόπο μπορεί ο επισκέπτης να τις χρωματίσει και να τις στείλει στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Η ιδέα ήρθε προοδευτικά, μέσα από διάφορα μονοπάτια σκέψεων και συνειρμών. Αρχικά, κατά τη διάρκεια των σπουδών μας στην αρχιτεκτονική πειραματιστήκαμε αρκετά με την ιδέα της συμμετοχής του χρήστη στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Πως δηλαδή ο ίδιος ο κάτοικος επεμβαίνει στον σχεδιασμό ενός χώρου και τον ολοκληρώνει, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμένος χώρος να μην είναι ποτέ ο ίδιος, να αλλάζει διαρκώς. Επιπλέον, μας είχε ενθουσιάσει η ανανεωτική τάση που παρατηρούσαμε το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό σουβενίρ και θέλαμε να συνεισφέρουμε κι εμείς, με τον δικό μας τρόπο, σε αυτήν την προσπάθεια ανασύνθεσης μια νέας εικόνας της χώρας μας προς τα έξω. Τέλος, μια παγκόσμια εκδοτική τάση, αυτή των βιβλίων ζωγραφικής για ενήλικες, η οποία έδωσε ζωή στον χώρο του βιβλίου το τελευταίο διάστημα, μας έδωσε την τελική πινελιά στο εγχείρημα μας! Έτσι, μέσα από όλα αυτά, προέκυψαν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί ζωγραφικής.

Κάνατε μία καμπάνια για να μαζέψετε χρήματα για να το εκδώσετε. Βοήθησε αυτή η διαδικασία να μαζέψετε το ποσό που χρειαζόσασταν;

Πράγματι, η καμπάνια συμμετοχικής χρηματοδότησης που στήσαμε, αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο συγκέντρωσης των πόρων που χρειάζονται για να στήσει κανείς μια επιχείρηση, να παράξει ένα προϊόν- συνήθως καινοτόμο, ή να χρηματοδοτήσει μια πρωτοβουλία κτλ. Η διαδικασία μας βοήθησε όχι μόνο οικονομικά –καταφέραμε να συγκεντρώσουμε το ποσό που απαιτούνταν για την παραγωγή της πρώτης έκδοσης- αλλά και στο να έρθουμε κοντά σε μια παγκόσμια κοινότητα, να γνωρίσουμε αρκετούς ανθρώπους και να ακούσουμε συμβουλές από αυτούς, παρατηρήσεις και σχόλια.

Σε ποιους απευθύνεται;

Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί ζωγραφικής και οι ταξιδιωτικές κάρτες ζωγραφικής απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, από παιδιά έως ενήλικες, με ενδιαφέρον για τη ζωγραφική.

Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να υπάρχει μία καλλιτεχνική ανησυχία γύρω από το ελληνικό σουβενίρ και την εξέλιξή του. Εσείς τι πιστεύετε για το ελληνικό σουβενίρ εν έτει 2016;

Είναι πράγματι εντυπωσιακός ο δημιουργικός θόρυβος που υπάρχει γύρω από την αναγέννηση του ελληνικού σουβενίρ τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται όχι μόνο στους καλλιτέχνες και σχεδιαστές, αλλά και στους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων με αναμνηστικά είδη, οι οποίοι αγκάλιασαν την ανανεωτική αυτή τάση. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει, επομένως αλλάζουν και οι τρόποι με τους οποίους την αναπαριστούμε, οι τρόποι με τους οποίους δημιουργούμε την ανάμνησή της. Επιπλέον, το πεδίο σχεδιασμού των αναμνηστικών αντικειμένων αποτελεί ένα εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο νέοι, ταλαντούχοι σχεδιαστές μπορούν να δημιουργήσουν και να καλλιεργήσουν αυτή την νέα εικόνα.

Έχει κυκλοφορήσει το Colour Athens. Ποιος ταξιδιωτικούς οδηγούς να περιμένουμε μελλοντικά;

Το Colour Athens ήδη από τις αρχές Νοέμβρη κυκλοφορεί στη δεύτερη έκδοσή του. Από την ερχόμενη τουριστική περίοδο θα βγουν στην αγορά οι οδηγοί ζωγραφικής για την Κρήτη, την Σαντορίνη και ελπίζουμε να προλάβουμε και τη Θεσσαλονίκη!

Πού μπορεί να τους βρει κανείς;

Εκτός από το eshop της ιστοσελίδας μας, μπορεί κανείς να βρει τους οδηγούς σε πωλητήρια μουσείων της Αθήνας, σε επιλεγμένα καταστήματα αναμνηστικών ειδών, βιβλιοπωλεία, καταστήματα με ταξιδιωτικούς οδηγούς κ.ά. Τα σημεία πώλησης ανανεώνονται συνεχώς, οπότε μπορεί κανείς να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας, προκειμένου να βρει το κατάστημα που τον εξυπηρετεί.

Sponsored Post