Εργαστηρι θεραπείας μέσω τέχνης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Εργαστηρι θεραπείας μέσω τέχνης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Coffee time with friends
Coffee time with friends
nimis69 via Getty Images

Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη ξεκινά ένας κύκλος 7 συναντήσεων, ένα εργαστήρι θεραπειας μέσω τέχνης με συντονίστρια την ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλο Ειρήνη Γεωργίου (Msc).

Ποιος είναι ο σκοπός του εργαστηρίου;

Ο σκοπός του εργαστηρίου δεν είναι να γίνουμε καλλιτέχνες ή να μάθουμε να ζωγραφίζουμε σωστά. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, μόνο αγάπη για την τέχνη σε όλες της τις μορφές. Ο στόχος είναι μια μεγαλύτερη επίγνωση, να δούμε θέματα που μάς απασχολούν από άλλη πλευρά, να κάνουμε συσχετίσεις και συνδέσεις, και να αποκτήσουμε ευρύτερη αυτογνωσία.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η τέχνη τη ζωή μας;

Η τέχνη μάς βοηθάει να απελευθερώσουμε και να γνωρίσουμε κομμάτια του εαυτού μας που δε γνωρίζαμε ότι υπάρχουν. Μας δείχνει το δρόμο προς την εσωτερική μας δύναμη, μάς θυμίζει την παιδική, ανέμελη, παιχνιδιάρικη και δημιουργική πλευρά του εαυτού μας.Επίσης μάς γειώνει, με την έννοια ότι μας υποχρεώνει να λειτουργήσουμε στο εδώ και τώρα όση ώρα διαρκεί η διαδικασία. Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά θεραπευτικό.

Ποια είναι η λειτουργία της τέχνης μέσα σε μια ομάδα αυτογνωσίας;

Η τέχνη μέσα στα πλαίσια μια ομάδας αυτογνωσίας μάς πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, αφού καλούμαστε όχι απλά να ζωγραφίσουμε, αλλά να ανακαλύψουμε και το νόημα αυτού που δημιουργήσαμε, τα κρυμμένα του μυστικά και πώς συνδέονται με τη ζωή μας στο σήμερα. Δεν είναι ακριβώς ότι τη χρησιμοποιούμε ως εργαλείο, είναι ότι η ίδια η δημιουργική διαδικασία μετατρέπεται σε θεραπευτική διαδικασία.

Τι να περιμένει κανείς από ένα τέτοιο εργαστήρι;

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης προτείνεται από τον συντονιστή μια άσκηση που είτε αφορά ένα γενικό θέμα είτε προκύπτει από κάποια συγκεκριμένη ανάγκη των μελών. Η άσκηση μπορεί να είναι ζωγραφική, κολάζ, συγγραφή μιας μικρής ιστορίας, αυτόματη γραφή, ή παίξιμο ρόλων. Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης ακολουθεί συζήτηση σχετικά με τη δημιουργική διαδικασία και κάθε μέλος παίρνει ανατροφοδότηση από τον συντονιστή και τα άλλα μέλη. Δίνεται μεγάλη προσοχή στο συναισθηματικό κλίμα που είναι χωρίς κριτική, με αποδοχή, ενσυναίσθηση και υποστήριξη.

Πού μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ένα τέτοιο εργαστήρι;

Αυτή την εποχή, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, αρχίζει στις 7/2 ένας κύκλος 7 συναντήσεων, κάθε Τρίτη στις 18:00 με συντονίστρια την Ειρήνη Γεωργίου Msc, ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλο.

Περισσότερες πληροφορίες για εργαστήρι μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δημοφιλή