CULTURE
03/09/2016 13:45 EEST | Updated 03/09/2016 13:45 EEST

Spencer Tunick: Ο φωτογράφος που ξεγυμνώνει, κυριολεκτικά, τους πολίτες σε όλο τον κόσμο

Ο Spencer Tunick είναι ένας από τους πιο γνωστούς και ενδιαφέροντες φωτογράφους της εποχής μας. Για το στυλ του, το ιδιαίτερο βλέμμα του, την αισθητική του, το πολιτικό στοιχείο που είναι σχεδόν πάντα παρών στο έργο του αλλά, κυρίως, για το γεγονός πως έχει ξεγυμνώσει χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο. Κυριολεκτικά.

Σε πολλές από τις δουλειές του, ο Tunick συγκεντρώνει μεγάλες ομάδες ανθρώπων και τους απαθανατίζει ολόγυμνους σε καλλιτεχνικούς σχηματισμούς. Στις φωτογραφίες του, η γυμνή ανθρώπινη σιλουέτα αποκτά αφηρημένο χαρακτήρα εξαιτίας του ότι βρίσκεται ανάμεσα σε πολλές άλλες και όλες τους μαζί μετατρέπονται σε μια ξεχωριστή μορφή εννοιολογικής τέχνης. Τα μοντέλα του Tunick τοποθετούνται συνήθως σε αστικές περιοχές και φυσικά τοπία σε όλο τον κόσμο. «Ένα σώμα είναι μια ζωντανή οντότητα. Αντιπροσωπεύει τη ζωή, την ελευθερία, τον αισθησιασμό και είναι ένας μηχανισμός διεξαγωγής σκέψεων», έχει πει ο ίδιος για τη δουλειά του. «Ένα σώμα μου φαίνεται πάντα όμορφο. Εξαρτάται πάντα από την ατομική εργασία και πώς το χρησιμοποιώ και τι είδους ιδέες βρίσκονται από πίσω του -αν, για παράδειγμα, η ηλικία παίζει ρόλο ή όχι. Στις ομαδικές δουλειές μου όμως, η μόνη διαφορά είναι πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι αν βρέχει, αν χιονίζει κλπ».

Ο Spencer Tunick γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1967 στο Middletown της Νέας Υόρκης και αποφοίτησε από το Emerson College με Bachelor στις Τέχνες το 1988.

Το 1992 ξεκίνησε να καταγράφει με τον φακό του γυμνούς ανθρώπους σε δημόσιους χώρους της Νέας Υόρκης, μέσω φωτογραφιών και βίντεο. Τα πρώτα του έργα, σε αντίθεση με αυτά που ακολούθησαν, επικεντρώνονταν κυρίως είτε σε ατομικά γυμνά είτε σε μικρές ομάδες γυμνών ανθρώπων και είχαν πιο προσωπικό χαρακτήρα. Οι φωτογραφίες του έγιναν γρήγορα διάσημες και στην υπόλοιπη Αμερική με αποτέλεσμα, μέχρι το 1994, να έχει οργανώσει και φωτογραφήσει περισσότερες από 65 θεματικές εγκαταστάσεις σε ΗΠΑ και εξωτερικό. Έκτοτε τα γυμνά σκηνικά του έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστά και ο Tunick έχει ταξιδέψει σε δεκάδες πόλεις του κόσμου για να στήσει και να φωτογραφήσει νέες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των Μπριζ, Μπουένος Άιρες, Λισαβόνα, Λονδίνο, Λιόν, Μελβούρνη, Μόντρεαλ, Ρώμη, Σάο Πάολο, Καράκας, Βιέννη, Ελσίνκι, Μεξικό και Άμστερνταμ.

Ανάμεσα στα έργα του, ξεχωρίζει η φωτογράφιση 7.000 γυμνών ανθρώπων στη Βαρκελώνη το 2003, η φωτογράφιση 2.754 ανθρώπων στο Κλίβελαντ το 2004 (η μεγαλύτερη που έχει κάνει στην Αμερική) και φυσικά η φωτογράφιση του του 2007 στο Μεξικό, όπου και κατάφερε να συγκεντρώσει τον αδιανόητο αριθμό των 18.000 ανθρώπων στην κεντρική πλατεία της πόλης του Μεξικό, θέτοντας νέο ρεκόρ. Στην εν λόγω φωτογράφιση, γυναίκες και άντρες εθελοντές κάθε ηλικίας στάθηκαν όρθιοι, χαιρέτησαν τον κόσμο και έπειτα ξάπλωσαν σε εμβρυακή στάση -και σε άλλες στάσεις στη συνέχεια- καταμεσής της πλατείας, ενώ ο Tunick φωτογράφιζε από τα γειτονικά κτίρια.

Από τις πρόσφατες δουλειές του ξεχωρίζουν η φωτογράφιση που πραγματοποίησε το 2011 στην Νεκρά Θάλασσα και η οποία αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την καταστροφή του περιβάλλοντος και η φωτογράφιση-διαμαρτυρία που πραγματοποίησε κατά το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στις 17 Ιουλίου του 2016.

Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις εξαιρετικές γυμνές φωτογραφίσεις του Spencer Tunick. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις για τα επόμενα βήματά του, μπείτε εδώ.

Photo gallery Spencer Tunick See Gallery