ΔΙΕΘΝΕΣ
15/06/2018 21:07 EEST | Updated 15/06/2018 21:27 EEST

Dark Mofo: Τι πρεσβεύει το πρωτόγνωρο φεστιβάλ στην Τασμανία και γιατί ένας καλλιτέχνης θάφτηκε κάτω από τη γη

Youtube

Το βράδυ της Πέμπτης έγινε κάτι πρωτόγνωρο στη μικρή πόλη Χόμπαρτ της Τασμανίας, εξαιτίας του φεστιβάλ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο μακρινό νησί.

Ένας 73χρονος άνδρας θάφτηκε ζωντανός και μάλιστα πλήθος κόσμου παρακολούθησε το θέαμα. Πρόκειται για τον καλλιτέχνη Mike Parr, ο οποίος θα παραμείνει στα έγκατα της γης για τρεις ολόκληρες μέρες.

Ο Parr βρέθηκε σε ένα ειδικά διαμορφωένο δωμάτιο κατασκευασμένο από ατσάλι, έχοντας παρέα ένα βιβλίο και όσα υλικά χρειαζόταν για να ζωγραφίσει. Το μόνο που θα μπορούσε να καταναλώσει ο καλλιτέχνης για τις επόμενες ημέρες θα ήταν το νερό.

Το δωμάτιο στη συνέχεια «βυθίστηκε» στη γη ενώ ο δρόμος ασφαλτοστρώθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία με τα οχήματα να κινούνται κανονικά πάνω από το κεφάλι του 73χρονου άνδρα. Το φως του ήλιου θα το αντικρίσει και πάλι την Κυριακή.

Η πρωτοφανής κίνηση έγινε στο πλαίσιο του ετήσιου μουσικού φεστιβάλ Dark Mofo της Τασμανίας ενώ έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ιστορία των Αβορίγινων της περιοχής.

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ τόνισαν πως με την τολμηρή κίνηση ο καλλιτέχνης επιθυμεί να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων βίας της βρετανικής αποικιοκρατίας που έγινε ακόμα πιο έντονη με την επιβολή του στρατιωτικού στρατιωτικού νόμου στην Τασμανία το 1828. Γύρω στους 900 Αβορίγινες έχασαν τη ζωή τους το διάστημα αυτό.
Ο Parr θα βρίσκεται θαμμένος στη γη ενώ οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να περπατούν πάνω του ανενόχλητοι. Η πράξη αντικατοπτρίζει την αδιαφορία των ανθρώπων για την ξεχασμένη ιστορία των Αβορίγινων.

Την υποστήριξή του στη διοργάνωση εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κέντρου Αβορίγινων της Τασμανίας ενώ κατέκρινε όσους διαφωνούν με το έργο του Parr.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω καλλιτέχνης συχνά πραγματοποιεί ανάλογα πρότζεκτ τα οποία έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου όσον αφορά τα θέματα μετανάστευσης και ψυχικής υγείας.

Oι καλλιτεχνικές δημιουργίες του Parr επίσης πολλές φορές προκαλούν αντιδράσεις, με κυριότερη εκείνη του δημάρχου της πόλης, ο οποίος είχε αντιταχθεί σε αυτό, αν και στη συνέχεια αναγνώρισε ως θετικό το γεγονός πως τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στο Χόμπαρτ εξαιτίας του. 

 

 

(Με πληροφορίες από BBC)

Sponsored Post