Δάσκαλος στη Γκάνα διδάσκει ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους μαθητές του...χωρίς υπολογιστές. Και η ιστορία του (δικαίως) γίνεται viral

Μαυροπίνακας, χρωματιστές κιμωλίες και φαντασία. Ό,τι χρειάζεται κάποιος για να χαρακτηριστεί ως «ο καλύτερος δάσκαλος στον κόσμο»

Τι το τρομερό μπορεί να παρουσιάζει η περίπτωση ενός δασκάλου ο οποίος διδάσκει στους μαθητές του πως να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε η ιστορία του να γίνει viral και κάποιοι να τον χαρακτηρίζουν ως «τον καλύτερο δάσκαλο»; Θεωρητικά, τίποτα το ιδιαίτερο. Η συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν είναι τόσο απλή. Γιατί το βίντεο αφορά έναν δάσκαλο στην Γκάνα ο οποίος προσπαθεί να διδάξει τους μαθητές το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο...χωρίς να διαθέτει ούτε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Με όπλο τη φαντασία του και προφανώς την αγάπη του για τους μαθητές αλλά και το λειτούργημά του κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και αυτό το φαινομενικά αξεπέραστο εμπόδιο.

Ο δάσκαλος, Richard Appiah Akoto, από την περιοχή Κουμάσι χρησιμοποιεί λοιπόν τον μαυροπίνακα και χρωματιστές κιμωλίες και κάθε φορά που κάνει μάθημα σχεδιάζει το περιβάλλον που οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών αντικρίζουμε στην οθόνη όταν χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα Microsoft Word.

O ίδιος ανέβασε σχετικές φωτογραφίες στη σελίδα του στο Facebook σχολιάζοντας πως «το να διδάσκεις πληροφορική στην Γκάνα είναι πολύ διασκεδαστικό» αλλά και πως «αγαπώ τους μαθητές μου γι αυτό πρέπει να κάνω ό,τι χρειάζεται για να καταλάβουν αυτά που τους διδάσκω». Και φυσικά οι φωτογραφίες κοινοποιήθηκαν από χιλιάδες χρήστες.

Σύμφωνα με το Quartz Africa το σχολείο στο οποίο διδάσκει ο κ.Akoto δεν έχει ηλεκτρονικούς υπολογιστές από το 2011 παρά την απαίτηση που υπάρχει για τους μαθητές να περάσουν από εξετάσεις στο μάθημα της πληροφορικής για να μπορέσουν να εισαχθούν στο γυμνάσιο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνω αυτό το σχέδιο (του υπολογιστή στον πίνακα). Το κάνω κάθε φορά που παραδίδω μάθημα. Μου αρέσει να ανεβάζω φωτογραφίες στο Facebook, μου αρέσει να το μοιράζομαι. Δεν φανταζόμουν πως θα τραβούσε την προσοχή των ανθρώπων», εξήγησε στην μιλώντας στην ιστοσελίδα.

Τα προβλήματα του κ.Αkoto πάντως, και των μαθητών του, μάλλον θα λυθούν άμεσα καθώς η ιστορία τους έφτασε μάλιστα μέχρι την Micfosoft η οποία και δεσμεύτηκε να στείλει στο σχολείο τον αναγκαίο εξοπλισμό.