Δέκα ιδέες για να ξεπεράσουμε την μοναξιά που νιώθουμε φέτος στις γιορτές

Δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί μένουμε σπίτι και πρέπει να θυμόμαστε πως ότι νιώθουμε είναι απόλυτα φυσιολογικό.
SDI Productions via Getty Images

Η φετινή περίοδος των γιορτών θα είναι αναμφίβολα διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη έχουμε βιώσει. Μια παγκόσμια πανδημία χωρίς άμεσο φως στην άκρη του τούνελ σημαίνει ότι ο αντίκτυπος της κοινωνικής απομόνωσης θα είναι πιο έντονος από το συνηθισμένο, καθιστώντας περισσότερους ανθρώπους ευαίσθητους στην μοναξιά.

Και μπορεί η μοναξιά να μην χαρακτηρίζεται ψυχική διαταραχή μπορεί όμως να είναι επιζήμια και να επιδεινωθεί από την κατάσταση της συναισθηματικής και σωματικής μας υγείας. Γι ’αυτό είναι σημαντικό να διαχειριστούμε αυτά τα συναισθήματα όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ζητήσαμε την συμβουλή των ειδικών και συγκεντρώσουμε μερικά μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το αίσθημα της «μοναξιάς των Χριστουγέννων» κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης χρονιάς:

Κάνουμε παρέα «εικονικά» με τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Θα επισημάνουμε πρώτα την πιο προφανή λύση: Μένουμε σε επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μέσω βίντεο, τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων. Οι εικονική επαφή είναι μια απλή, αποτελεσματική και ασφαλής εναλλακτική λύση που μας βοηθάει ψυχολογικά.

Βγαίνουμε από το σπίτι

Όπως λέει η ψυχοθεραπεύτρια Ντάρλα Τίμπο, από το Atlas Counseling Services στο Πίτσμπουργκ, μπορούμε να ανεβάσουμε την ψυχολογία μας απλά και μόνο με τον να σταθούμε στο κατώφλι της πόρτας του σπιτιού. Αν πάλι διαθέτουμε βεράντα ή ακόμα καλύτερα κήπο, φύγαμε για εξόρμηση.

Μία άλλη πρόταση είναι η επαφή με τον γείτονα μας, αφού έτσι δεν θα νιώθουμε εντελώς απομονωμένοι.

Μην ξεχνάμε τον κωδικό 6 στο sms για σωματική άσκηση. Άλλωστε είναι γνωστό ότι και μόνο η παρουσία τρίτων γύρω μας πάντα βοηθάει, κάτι που υποστηρίζει και η ψυχοθεραπεύτρια Μαρτίνα Γουίτερ, από το Rapha Therapy Services, της Βρετανίας.

Φτιάχνουμε πρωινό πρόγραμμα

Ακόμα και αν το πρόγραμμα μας δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, η ρουτίνα είναι στην προκειμένη περίπτωση αυτή που θα κρατήσει σε ισορροπία την ψυχολογία μας. «Έστω και αν αυτό είναι να πίνουμε καφέ και να αφήνουμε το νου μας να ταξιδεύει στην γεύση που μας αφήνει μετά από κάθε γουλιά», λέει η Ντάρλα Τίμπο.

Αφιερώνουμε χρόνο στα κατοικίδια μας

«Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μοναξιάς και στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας ενός ατόμου», δηλώνει η Μάρτα Γουίτερ.

Συζητάμε για την μοναξιά που νιώθουμε

Μπορεί να αισθανόμαστε άβολα να μιλάμε για αυτό που αντιμετωπίζουμε αλλά η επικοινωνία με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας που εμπιστευόμαστε μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση επαφής.

«Μιλώντας στην οικογένεια και τους φίλους μας για το πώς αισθανόμαστε μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα να έρθουμε σε ουσιώδη επαφή μαζί τους και να αναπτύξουμε ισχυρότερους δεσμούς».

Να η ευκαιρία για ένα καινούργιο χόμπι

Από μαγειρική μέχρι την εκμάθηση μία ξένης γλώσσας, τώρα είναι η στιγμή για να το βάλουμε μπρος και να ασχοληθούμε πραγματικά αφού ενδεχομένως να μας φέρει σε επαφή με πρόσωπα με τα ίδια ενδιαφέροντα, ενώ απασχολεί το μυαλό μας, ούτως ώστε να αποφεύγουμε αρνητικές σκέψεις που μας καθηλώνουν στην μοναξιά μας.

Δημιουργούμε τις δικές μας παραδόσεις

Μαγειρεύουμε μοναδικές συνταγές, ένα ολοκληρωμένο μενού από μία σειρά από πιάτα, διαλέγουμε εορταστικά ντεκόρ με διαφορετική θεματολογία κάθε φορά, κάνουμε μαραθώνιο παρακολούθησης ταινιών.

Αλλάζουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα social media

Έρευνες έχουν δείξει ότι αφιερώνοντας 30 λεπτά την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μειώσει την μοναξιά και την κατάθλιψη. Ωστόσο, η παρατεταμένη και χωρίς ουσία χρήση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευεξία μας.

Μειώνουμε λοιπόν το χρόνο που ξοδεύουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σβήνουμε λογαριασμούς που μας «ρίχνουν» ψυχολογικά και χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας όσο πιο προσεκτικά μπορούμε.

Αντιμετωπίζουμε την μοναξιά μας τώρα

Είτε πρόκειται για συνδυασμό μερικών από τις παραπάνω συμβουλές είτε για ένα σχέδιο εξ ολοκλήρου δικό μας ακολουθούμε μία στρατηγική αντιμετώπισης της μοναξιάς των γιορτών το συντομότερο δυνατό.

«Στόχος μας είναι να βάζουμε μικρούς στόχους και σιγά σιγά να τους πετυχαίνουμε. Έτσι τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά που πρώτα γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας μας κατά την διάρκεια των γιορτών ενώ στην συνέχεια μετατρέπεται σε χρήσιμη ρουτίνα», υποστηρίζει η Ντάρλα Τίμπο.

Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας γιατί μένουμε σπίτι

Εάν αυτή είναι η πρώτη χρονιά που περνάμε τις γιορτές μόνοι μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί συμβαίνει. Προστατεύουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, την πόλη μας και κρατάμε τον εαυτό μας υγιή και ασφαλή.

Και πρέπει να θυμόμαστε πως ότι νιώθουμε είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν δούμε πως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την μοναξιά, απευθυνόμαστε σε ειδικό το ταχύτερο δυνατό.