ΔΙΕΘΝΕΣ
05/06/2018 23:08 EEST

Δεν επετεύχθη συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Δουβλίνου

Francois Lenoir / Reuters

Δεν επετεύχθη συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Δουβλίνου για την αναθεώρηση της συμφωνίας που ρυθμίζει τη χορήγηση ασύλου για τους μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη, μεταδίδει το πρακτορείο ANSA.

H Ιταλία και άλλες δέκα χώρες αντιτάχθηκαν στον συμβιβασμό σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου που πρότεινε η βουλγαρική προεδρία στη συνεδρίαση των 28 στο Λουξεμβούργο. Εκτός από την Ιταλία, αν και για διαφορετικούς λόγους, φέρονται ότι εξέφρασαν διαφωνία για το κείμενο οι  Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία. 

Η Γερμανία από την πλευρά της δήλωσε ότι είναι ανοικτή σε μια «εποικοδομητική συζήτηση» αλλά δεν συμφωνεί με τη βουλγαρική πρόταση. Σύμφωνα με την Ιταλία και τις άλλες χώρες για διαφορετικούς λόγους, η πρόταση είναι εντελώς ανεπαρκής ώστε να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό οριστικά.

Τώρα η «μπάλα» περνάει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συνεδριάσουν στο τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες. Εκεί αναμένεται ότι το ζήτημα θα αναβληθεί για το τέλος του έτους. 

«Όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορούμε να έχουμε αυτό το status quo στο σύστημα ασύλου κι′ ότι πρέπει να το αναμορφώσουμε» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών.

Ωστόσο, ο Δ. Αβραμόπουλος, ανέφερε ότι το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών «προετοίμασε το έδαφος» το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. «Στο σημερινό Συμβούλιο είχαμε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση, αλλά πρόκειται για ευαίσθητα και σημαντικά θέματα» ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η σειρά του προέδρου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και των Ευρωπαίων ηγετών να αναλάβουν το έργο για τη μελλοντική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ».

Παράλληλα, παρουσιάζοντας τη σημερινή κατάσταση στο μεταναστευτικό, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ναι μεν οι αφίξεις μεταναστών και οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρατηρούνται «πιέσεις» - αν και μη συγκρίσιμες με τα επίπεδα της κρίσης- σε κάποιες μεταναστευτικές οδούς, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων και στη Δυτική Μεσόγειο.

Τέλος, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, είτε αφορά επιστροφές, είτε επανεισδοχές μεταναστών, διέπεται από την αρχή του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αρχή της μη επαναπροώθησης, όπως ακριβώς ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης.

Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων η Ελλάδα παραμένει πιστή στα αιτήματα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, το οποία περιέχονται στο έγγραφο που εκπονήθηκε τον Απρίλιο από κοινού με την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ισπανία, και στόχευαν στην υποχρεωτική και αυτόματη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο και στη σταθερή ευθύνη για την εισδοχή των μεταναστών στην επικράτεια της Ε.Ε που δεν θα υπερβαίνει τα δυο έτη, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του σημερινού Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, η Αθήνα σε αντίθεση με τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει στις συζητήσεις σχετικά με την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης in extremis στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στα τέλη Ιουνίου, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι αυτοί τηρούνται.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)