ΤΟ BLOG
19/09/2018 12:47 EEST | Updated 19/09/2018 12:48 EEST

Δεν πάει άλλο…Οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όρια της φορολογικής τους εξάντλησης

Yorgos Karahalis / Reuters

Η τελευταία έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) [1] για την πορεία των φορολογικών εσόδων το Μάιο δείχνει πως σχεδόν όλες οι κατηγορίες φορολογικών εσόδων βρέθηκαν στο «κόκκινο» σε σύγκριση τόσο με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 όσο και με τον μηνιαίο στόχο [2].

Σε σχέση δε με το πρώτο πεντάμηνο του 2017, τα έσοδα αυτά είναι 9,84% κάτω. Για τον μήνα Μάιο 2018, τα φορολογικά έσοδα ανέρχονται σε 3.060.425.198 ευρώ, μειωμένα κατά 9,84% (334,08 εκατ. ευρώ) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, όπου τα έσοδα ανέρχονταν σε 3.394.501.266,13 ευρώ[3].

Όπου με τον όρο φορολογικά έσοδα, εννοούμε τα έσοδα τα οποία έχει το κράτος από τους φόρους. Για παράδειγμα ο φόρος εισοδήματος, το ΦΠΑ, ο φόρος ακινήτων, κλπ, είναι διάφοροι φόροι άμεσοι και έμμεσοι που επιβάλλει το κράτος. Τα χρήματα που θα λάβει από αυτούς, αποτελούν και τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Σύμφωνα με τη διάρθρωση των συνολικών φορολογικών εσόδων, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2018, οι άμεσοι φόροι ανέρχονται στο 34,3% και οι έμμεσοι φόροι στο 65,7% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Στο ΦΠΑ, βλέπουμε την υστέρηση να αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2017. Η πτώση αυτή στην είσπραξη ΦΠΑ οφείλεται αφενός στο ότι η κατανάλωση μειώνεται συνεχώς τελευταία και αιτία είναι τα χαμηλά εισοδήματα καθώς και η υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων.

Τρύπα στα φορολογικά έσοδα έχουν ανοίξει και οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Πολλοί επαγγελματίες εμφανίζουν μειωμένα εισοδήματα για να καταβάλουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Το αποτέλεσμα όμως είναι να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία λιγότερα έσοδα από τον φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα στα έσοδά τους.

Αυτό δείχνει ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο και έχουν φτάσει στα όρια της φορολογικής τους εξάντλησης.

Xρειαζόμαστε λοιπόν μια διαφορετική οικονομική πολιτική από αυτή που εφαρμόζεται αυτή την στιγμή με ατυχή αποτελέσματα. Μια πολιτική που δεν θα στηρίζεται σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη της τάξης των 500 ευρώ και άνω και ατελείωτους και άδικους φόρους αλλά που να στηρίζεται στη μείωση των φόρων, στην υλοποίηση επιτέλους διαρθρωτικών αλλαγών ,στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και εν τέλει την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας.

Η μείωση της φορολογίας είναι μονόδρομος για τη χώρα.

Πέραν αυτού, χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε και να ενθαρρύνουμε την δημιουργία μιας Ελληνικής κοινωνίας που επιτρέπει την κοινωνική κινητικότητα.

Για παράδειγμα, η μεσαία τάξη, η διαχρονικά ποιο αντιπροσωπευτική της κοινωνίας μας δηλαδή, δεν θα είναι πάντοτε «καταδικασμένη» να είναι η μεσαία τάξη. Συμπιεζομενη προς τα κάτω και αισθανόμενη πως δεν υπάρχει καμία αίσθηση προόδου, δυνατότητας και ευκαιρίας για τους ίδιους, τους λιγότερο προνομιούχους.

Να μην επιτρέψουμε δηλαδή στην Ελληνική κοινωνία να υπάρχουν πια κλειστά κοινωνικά συστήματα και κάστες, και η κοινωνική κινητικότητα να γίνει πράξη. Το σύστημα της διαστρωμάτωσης της Ελληνικής κοινωνίας να επιτρέπει Έλληνες πολίτες και κοινωνικές ομάδες που ζουν νόμιμα και δραστηριοποιούνται στην χώρα μας , να μετακινούνται από το ένα επίπεδο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης σε ένα άλλο, καλύτερο φυσικά.

Γιατί οι Έλληνες, μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα!!

 

[1] https://www.aade.gr/

[2] https://www.cnn.gr/oikonomia/

[3] http://www.voria.gr/article/afximena-ta-forologika-esoda-to-pentamino-ianouarios―-maios-2018