Δύο άνδρες διασώθηκαν μετά από 29 ημέρες στη θάλασσα - Πώς περιγράφουν τις στιγμές που έζησαν

Κατάφεραν να επιβιώσουν με πορτοκάλια, καρύδες και βρόχινο νερό.
Holger Leue via Getty Images

Δύο άνδρες από τα Νησιά του Σολομώντα, που πέρασαν 29 ημέρες χαμένοι στη θάλασσα, όταν σταμάτησε να λειτουργεί το GPS τους, διασώθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Παπούα Νέας Γουινέας -400 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου ξεκίνησε το ταξίδι τους.

Ο Λιβάι Ναντζικάνα και ο Τζούνιορ Κουολόνι, ξεκίνησαν από το νησί Μόνο το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου με ένα μικρό μηχανοκίνητο σκάφος 60 ίππων.
Σχεδίαζαν να ταξιδέψουν 200 χιλιόμετρα νότια προς την πόλη Νόρο στο νησί Νιού Τζόρτζια, χρησιμοποιώντας ως οδηγό τη δυτική ακτή του νησιού Βέλα Λαβέλα και το νησί Γκίζο στα αριστερά τους.

«Έχουμε ξανακάνει αυτό το ταξίδι και ήταν εντάξει», δήλωσε ο Ναντζικάνα.

Αλλά ακόμη και για έμπειρους θαλασσόλυκους, όπως ο Ναντζικάνα, η Θάλασσα του Σολομώντα, που χωρίζει τις Νήσους Σολομώντα από τη γειτονική Παπούα Νέα Γουινέα, είναι άγρια και απρόβλεπτη. Μόλις λίγες ώρες μετά την έναρξη του ταξιδιού τους, συνάντησαν δυνατή βροχή και ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι δυσκόλεψαν την ορατότητα της ακτογραμμής που υποτίθεται ότι ακολουθούσαν.

«Όταν ξέσπασε η κακοκαιρία, ήταν δύσκολη, αλλά έγινε χειρότερη και πιο τρομακτική όταν το GPS χάλασε», είπε. «Δεν μπορούσαμε να δούμε πού πηγαίναμε και έτσι αποφασίσαμε να σταματήσουμε τη μηχανή και να περιμένουμε, για να εξοικονομήσουμε καύσιμα».

Επιβιώνοντας με πορτοκάλια που είχαν πακετάρει για το ταξίδι, καρύδες που μάζεψαν από τη θάλασσα και βρόχινο νερό που μάζευαν χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι ξύλου, ταξίδευαν περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοδυτικά για 29 ημέρες. Τότε ήταν όταν είδαν τελικά έναν ψαρά στα ανοιχτά της Νέας Βρετανίας, στην Παπούα Νέα Γουινέα.

«Δεν ξέραμε πού βρισκόμασταν, αλλά δεν περιμέναμε να βρεθούμε σε άλλη χώρα», δήλωσε ο Ναντζικάνα.

kosmozoo via Getty Images

Ήταν τόσο αδύναμοι που όταν έφτασαν στην πόλη Πόμιο στις 2 Οκτωβρίου χρειάστηκε να τους μεταφέρουν από τη βάρκα σε ένα κοντινό σπίτι.
Εξετάστηκαν σε τοπικό κέντρο υγείας και τώρα μένουν με τον Τζο Κολεάλο, κάτοικο του Πόμιο.

Ο Ναντζικάνα δήλωσε ότι πήρε κάποια θετικά στοιχεία από αυτή την εμπειρία , όπως ένα αναγκαστικό διάλειμμα από το χάος της πανδημίας.

«Δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε όσο ήμουν εκεί έξω. Δεν άκουσα για Covid ή οτιδήποτε άλλο», είπε. «Ανυπομονώ να επιστρέψω στο σπίτι μου, αλλά υποθέτω ότι ήταν ένα ωραίο διάλειμμα από όλα».

Η Μέρι Γουαλενένεα, επικεφαλής του γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου των Νήσων Σολομώντος, που εδρεύει στην Παπούα Νέα Γουινέα, δήλωσε ότι βρίσκονται σε επαφή με τον Ναντζικάνα για να διασφαλίσουν ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε και οι δύο άνδρες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ακριβώς βόρεια του νησιού Μόνο, από όπου αναχώρησαν οι δύο άνδρες, βρίσκεται το νησί Μπουγκαινβίλ της Παπούα Νέας Γουινέας.

Τον Ιούλιο, ένα σκάφος στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Υγείας της Μπουγκαινβίλ, Τσάρρυ Νάπτο, η σύζυγός του, ο γιος τους και τέσσερα άλλα άτομα, χάθηκε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Μόνο ένα άτομο βρέθηκε, ένας δάσκαλος της περιοχής.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ένα άλλο σκάφος εξαφανίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Μπουγκαινβίλ με 13 επιβάτες, καταλήγοντας 50 χιλιόμετρα βόρεια του προορισμού του 36 ώρες αργότερα. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπουγκαινβίλ, Φράνσις Τοκούρα, δήλωσε έκτοτε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τα ταξίδια με βάρκες κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή