LIFE
05/10/2018 07:38 EEST

Δύο διαφορετικοί γαστρονομικοί περίπατοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Bloomberg via Getty Images

Η πιο παλιά ταβέρνα της Πλάκας, τα «παθήματα» του Παπαδιαμάντη, τα αγαπημένα στέκια του Ορέστη Μακρή, αλλά και η Παναγία Φανερωμένη, τα δυτικά τείχη, ο Βαρδάρης, η Δωδεκανήσου. 

Δύο γαστρονομικοί περίπατοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την ίδια ημέρα, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, δύο διαφορετικές διοργανώσεις, που ωστόσο, έχουν, καθένας με τη δική του ματιά, τον ίδιο επί της ουσίας σκοπό: Να μας δώσουν μία διαφορετική εικόνα, μια αλλιώτικη γεύση δρόμων και διαδρομών που νομίζουμε ότι μας είναι γνώριμοι.

Θεσσαλονίκη, «Το παλίμψηστο της μελιτζάνας»

«Περιηγούμαστε στο δυτικό άκρο του κέντρου της πόλης και αναζητούμε ιστορίες και γεύσεις έξω από τον ξεναγικό χάρτη αλλά και εντός των τειχών. Η Παναγία Φανερωμένη, τα δυτικά τείχη, ο Βαρδάρης, η Δωδεκανήσου ανασύρουν μνήμες και γεύσεις, μας τροφοδοτούν με ιστορίες σε μια περιήγηση με αναπάντεχες γευστικές δοκιμές. Ο περίπατός μας ολοκληρώνεται στο εστιατόριο Ακαδημία όπου ο Κωστής ερμηνεύει το παλίμψηστο της μελιτζάνας και ο σεφ Κωνσταντίνος Μάρκου μας παρουσιάζει τέσσερις διαφορετικές εκδοχές μαγειρέματος του λαχανικού που σύμφωνα με το θρύλο ίσως και να ευθύνεται για τη μεγάλη πυρκαγιά που πριν από εκατό χρόνια άλλαξε ριζικά το πρόσωπο της πόλης».

Νέος απολαυστικός γαστρονομικός (και όχι μόνο) περίπατος με τον Κωστή Ζαφειράκη και την ομάδα Thessaloniki Walking Tours

Σημείο εκκίνησης: εκκλησία Παναγία Φανερωμένη (Αρκαδιουπόλεως 20, Καλλιθέα)

Ώρα: 10.30

Συμμετοχή: 18 ευρώ (όπου εκτός από τις γευστικές δοκιμές κατά τη διάρκεια της διαδρομής συμπεριλαμβάνονται ο μπουφές με τα τέσσερα πιάτα στην Ακαδημία και ένα ποτήρι κρασί).

Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.

Thessaloniki Walking Tours

Αθήνα, στις παλιές ταβέρνες της Πλάκας 


Ένας γαστρονομικός περίπατος στην Πλάκα, στις παλιές ταβέρνες και την ιστορία τους, από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, με οδηγό τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Στοφόρο.

Διάσημα στέκια καλλιτεχνών και διανοουμένων, κουτούκια όπου σύχναζαν οι παλιοί Αθηναίοι, ταβέρνες που γνωρίσαμε από τον κινηματογράφο: Η πιο παλιά ταβέρνα της Πλάκας, τα «παθήματα» του Παπαδιαμάντη, τα αγαπημένα στέκια του Ορέστη Μακρή, αλλά και ποιητών όπως ο Γιώργος Σεφέρης. Ποια ιστορική ταβέρνα δεν έγινε ποτέ σχολείο και έζησε με τον δικό της τρόπο το βράδυ της 21ης Απριλίου Τι ήταν τα τζιερτζίδικα και τι συνέβαινε όταν άνοιγαν τα καινούργια βαρέλια με κρασί στην Πλάκα.

Τελευταία στάση του περιπάτου η ιστορική ταβέρνα Πλάτανος, στέκι δεκάδων Ελλήνων λογοτεχνών, όπου όσοι το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν -σε ειδική τιμή- τις σπεσιαλιτέ του, ενώ το κρασί θα είναι προσφορά της ταβέρνας.

Ayhan Altun via Getty Images

Γράφει η Λητώ Κατακουζηνού: «Πηγαίναμε μεγάλη παρέα στην Πλάκα, στον Πλάτανο. Το καλοκαίρι έξω, κάτω από το μεγάλο πλάτανο, το χειμώνα στο πατάρι. Ο Σεφέρης, ο Θεοτοκάς, ο Παπανούτσος, ο Κατσίμπαλης, ο Καραντώνης, ο Πικιώνης… Με τη ξανθιά ρετσίνα, τι κέφια, τι γέλια, τι πειράγματα, τι όμορφες και έξυπνες κουβέντες… Μετά παίρναμε τα σοκάκια της Πλάκας, τραγουδώντας και απαγγέλοντας…» (Άγγελος Κατακουζηνός -Ο Βαλής μου)

Η συμμετοχή κοστίζει συνολικά 10 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο ξενάγηση στο Μουσείο.  Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Πλη­ρο­φο­ρίες/Κρατήσεις: 210 3250341 / info@ekedisy.gr

Μου­σείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα.