ΔΙΕΘΝΕΣ
03/06/2020 14:51 EEST | Updated 03/06/2020 14:56 EEST

Δεύτερο κύμα κορονοϊού στο Ιράν - Επέστρεψε στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων προ lockdown

Υπ.Υγεία: "Είτε έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη σε εμάς είτε πιστεύουν ότι ο κορονοϊός έχει φύγει. Και αυτό το τελευταίο δε ισχύει”.

Majid Saeedi via Getty Images
Γυναίκα στην Τεχεράνη συμμετέχει στην προσευχή για την γιορτή Είντ Αλ Φιτρ (24 Μαίου 2020)

Επιβεβαιώνεται η νέα επιτάχυνση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού στο Ιράν που μετά το πρώτο κύμα και τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν είχε αρχίσει να άρει τους περιορισμούς από τέλη Απριλίου επιστρέφοντας στην κανονικότητα. 

Στη χώρα, το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε ημερήσια ξεπερνούσε ακόμη και τα 3.000 αλλά τα μέτρα απέδωσαν και η εξάπλωση του ιού επιβραδύνθηκε και έγινε σταδιακή άρση του lockdown. 

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως ήταν εμφανές πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξανόταν επικίνδυνα με αποτέλεσμα χθες Τρίτη να ξεπεράσουν ξανά τα 3.000 (για την ακρίβεια ανακοαινώθκαν 3.117. 

Μέχρι στιγμής πάντως αν και καταγράφεται αύξηση και των θανάτων, αυτή δεν είναι τόσο μεγάλη αν και εκτιμάται πως θα έρθει αργότερα αφού κατά κανόνα υπάρχει μία απόσταση μερικών εβδομάδων από την στιγμή που αυξάνει πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων. Σταθερά πάντως τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται περισσότεροι από 50 ή 60 θάνατοι ημερησίως. 

Worldmeters.info
Worldmeters.info

 

Μέχρι σήμερα η χώρα έχει αναφέρει 160.696 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 8.012 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας. 

Ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί εξέφρασε την ανησυχία του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων,  ”για το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πλέον εντελώς απρόσεκτοι με την ασθένεια” τονίζοντας πως ”Είτε έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη σε εμάς είτε πιστεύουν ότι ο κορονοϊός έχει φύγει. Και αυτό το τελευταίο δε ισχύει”, όπως είπε επιβεβαιώνοντας παράλληλα την επιτάχυνσης της εξάπλωσης του ιού. 

Στο μεταξύ επιστήμονες εκτός Ιράν εκτιμούν πως τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι αρχές για τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα πραγματικά. 

Η χώρα άρχισε να χαλαρώνει σταδιακά τον Απρίλιο τους περιορισμούς που είχε υιοθετήσει για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19, σε τέτοιο βαθμό που πλέον η ζωή έχει επιστρέψει στην κανονικότητα στις περισσότερες από τις 31 επαρχίες του Ιράν.

Όμως η επαρχία Χουζεστάν (νοτιοδυτικά) χαρακτηρίστηκε “κόκκινη ζώνη” στις αρχές Μαΐου, ενώ εννέα άλλες παραμένουν σε κατάσταση “υγειονομικού συναγερμού”, σύμφωνα με τον Τζαχανπούρ.

Πηγές: AFP, World Meters, ΑΠΕ-ΜΠΕ